<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88546" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови парламе...

Депутатите няма да си намаляват заплатите (видео)

05 Май 2021
0 2476

Парламентът не включи в седмичната си програма предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ за точка в дневния ред, предвиждаща редуцирането на депутатските заплати, предаде bTV.

От партията настояваха възнагражденията на депутатите да бъдат свити до средната заплата за страната, която по данни на Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2020 г. е малко под 1500 лева.

Мая Манолова предложи депутатските заплати да се намалят до средната за страната (видео)

След две прегласувания предложението не събра необходимите гласове и не залегна в дневния ред на законодателния орган.

“Едно от най-големите недоволства на хората е именно високото възнаграждение на българските народни представители. В дни като тези, когато бизнесът е на колене, намираме се в социална и икономическа криза, всички хора в неравностойно положение живеят на прага на бедността. Ние трябва да дадем отзвук от тази зала, че можем да бъде солидарни с българските граждани“, аргументира предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ Живко Табаков.

Според ГЕРБ пък животът на този парламент щял да бъде прекалено кратък, за да се правят подобни и други предложения, за които нямало време да бъдат подложени на гласуване на две четения.

В хода на дебата се стигна и до някои комични предложения.

„Когато дойде другото Народно събрание, народните представители ще гледат тази точка и ще решат да не получават заплати. Сутрин, преди влизане, по 10 тояги на голо, и така“, пошегува се Йордан Цонев от ДПС.

Вежди Рашидов от своя страна нарече предложението за заплатите “див популизъм”. Той също влезе в “шеговития” тон и предложи: “Който иска да стане депутат, да внася по 1000 лева и никаква заплата, председателят – 3000, а зам.- председателите – по 2000 лева“.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции