Депутатите остават без заплати през извънредното положение

07 Април 2020
0 1071

Депутатите, членовете на Министерския съвет, членовете на политическите кабинети, ръководителите на държавни агенции няма да получават възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение, гласува парламентът. “За” бяха 170 народни представители, пише Dir.bg.

Предвижда се след удръжки на данъци, на здравни и социални осигуровки, заплатите да бъдат превеждани по сметка на Министерството на здравеопазването за превенция и лечение на заразените от коронавируса.

Депутатите се надцакват с предложения за намаляване на заплатите си близо два часа

Предложението дойде от Красимир Ципов (ГЕРБ) след края на дебатите по промените в закона за мерките при извънредното положение. То обобщава и идеите на НФСБ и на Йордан Цонев от ДПС.

Първоначалният проект на ГЕРБ предвиждаше от 1 април до края на извънредното положение депутатските заплати да не се преизчисляват по определения механизъм, ако са по-високи от размера им от декември 2019 г.

Цвета Караянчева отказва депутатите да си намалят заплатите (видео)

БСП оттегли предложението си възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното (43-то) Народно събрание.

“Воля” също се отказа от намаляване на основното възнаграждение от 1 април на нивото на минималната работна заплата за страната.

Това направиха и от ПГ “Обединени патриоти”, които искаха месечните възнаграждения да са 50 процента от брутните възнаграждения, като това да важи и за членовете на Министерския съвет.

Темата бе поставена от управляващите по настояване на премиера и Бойко Борисов, след като се разбра, че 1 април основното месечно възнаграждение на народните представители става 4248 лв.

Източник: Dir.bg

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции