Депутатите приеха на първо четене мерките след извънредното положение (снимки)

08 Май 2020
0 129

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа „За”, нула „Против” и 69 „Въздържали се“, предаде бТВ.

Документът беше подкрепен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и независими депутати. Само народните представители от „БСП“ се въздържаха.

Извънредното положение приключва на 13 май, реши правителството (видео)

Промените касаят въвеждането на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването и след изтичане на извънредното положение на 13 май 2020 г.

Новият Закон за здравето предвижда, по предложение на главния държавен здравен инспектор, ресорният министър да обявява извънредна епидемична обстановка. Той ще има право да въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите.

Предлагат се още изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, като условията и редът за задължителната изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

Също така се прецизират сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки, като част от сроковете се удължават с до два месеца от отмяната на извънредното положение и се разширява приложното им поле.

Предлага се ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж. С цел избягване на събирането на едно място на големи групи ученици се предлага през учебната 2019/2020 г. да не се провежда национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на постигане на компетентностите за съответния етап да се установи след началото на учебната 2020/2021 г.

Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта ще е 48 ч. или до 18 ч.на 10 май, неделя. В понеделник правната комисия ще обсъди промените на второ четене, а във вторник ще бъдат гледани в пленарната зала.

Източник: бТВ

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции