Депутатите приеха предложението за 9% ДДС за заведенията и книгите на първо четене

22 Май 2020
0 827

Парламентът одобри на първо четене промените в закона за ДДС, предложени от ГЕРБ и Обединените патриоти. Така ДДС-то за хотели, ресторанти и книги пада от 20 на 9%, предаде Дарик.

“За” гласуваха 107 народни представители, 68 се въздържаха, а един гласува против.

Борисов: Обмисля се намаляване на ДДС на 9% за книгите, заведенията и развлекателния сектор (видео)

Останалите пет законопроекта, внесени от ДПС, БСП, както и от коалиционните партньори на ГЕРБ поотделно, бяха отхвърлени.

Не бе прието предложението на социалистите за намаляването на ДДС-то за лекарствата и на ДПС – за сваляне на ставката за детските храни и памперси за малчугани до 3 години. Същото важи и за предложението на “Воля” за намаляване на данъка за спортните зали и фитнесите.

Народните представители решиха още полицаи, лекари и всички, работещи на първа линия в борбата с коронавируса, да получат ваучери за хотелско настаняване на стойност 210 лв.

По време на дебатите, продължили няколко часа, бе подчертано, че намаляването на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите е антикризисна, временна мярка, тъй като техният бизнес е пострадал най-много, още на старта на пандемията.

Новата мярка трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г. Около нея управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици от епидемията от коронавируса.

Финансовият министър Владислав Горанов изрази категорично несъгласие с мярката. Според него диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци.

Владислав Горанов е против по-ниско ДДС, според него даже трябва да е 24%

Иначе вносителите заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Източник: Дарик

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции