Депутатите се надцакват с предложения за намаляване на заплатите си близо два часа

06 Април 2020
0 1242

Близо два часа депутатите спорят как да променят заплатите си във връзка с кризата с разпространението на коронавируса у нас, пише Дарик.

Почти всички партии излязоха с проекти за решения за редукция на възнагражденията на законотворците. От ГЕРБ предлагат замразяване на заплатите до отмяна на извънредното положение – от 1 април основните месечни възнаграждения на депутатите да не се преизчисляват на основа средномесечната работна заплата за страната през последния месец. Предложението на управляващите предвижда правилото да е валидно до отмяна на извънредното положение.

Цвета Караянчева отказва депутатите да си намалят заплатите (видео)

БСП пък искат възнагражденията да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното Народно събрание – 2976 лв.

От ВМРО лансираха идеята за намаляване на 50 процента на депутатските заплати до изтичане на извънредното положение. НФСБ дори предложиха за времето на извънредното положение народните представители да работят без заплати.

“Воля” пък поискаха законотворците да получават минимална работна заплата.

По време на дебата Йордан Цонев от ДПС посочи, че движението ще подкрепи проекта на ГЕРБ. Той обаче предложи редакция – спестените средства да бъдат преведени по сметка на здравното министерство за борба с коронавируса. Според него обаче другите предложения са популистки и не касаят периода, свързан с кризата.

Заплатите на президента, министрите и депутатите се увеличиха от 1 април, на фона на икономическата криза

Цонев е категоричен, че е нормално депутатските заплати да растат на базата на средната заплата и да бъдат свързани с ръста на икономиката.

Източник: Дарик

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции