Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Депутатите цензурираха и Фейсбук за съобщаване на данни от екзитпол
Депутатите цензурираха и Фейсбук за съобщаване на данни от екзитпол
05-25-19
добавено
698
прегледа

Цензура за съобщаването на данни от екзитпол дори във Фейсбук са успели да наложат депутатите на едно от среднощните си заседания в началото на годината при поправките на Изборния кодекс, пише 24 часа.

 

 


За поправката, която ограничава съобщаването на предварителни резултати от медиите и в социалните мрежи, до дни не бе разбрал никой. А ЦИК щеше да санкционира, само ако има линкове към медийните сайтове.

 

 

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ВЪВЕЖДАТ ОТКРОВЕНА ЦЕНЗУРА ЗА МЕДИИТЕ

 


Промяната е била предложена от НФСБ и първоначално е била отхвърлена от правната комисия. Часове по-късно обаче в пленарната зала е представено, че комисията я одобрява и тя е гласувана и в залата. Подкрепена е ГЕРБ, ДПС и патриотите, независимо че първоначално голямата управляваща партия бе внесла поправка, която позволяваше директно публикуване на резултатите от екзитпола.

 

 

Срещу нея обаче се обявиха от ДПС, а Хамид Хамид от движението мотивира позицията с това, че през предварителните изборни резултати можело да бъдат прокарвани фалшиви новини и дори публикация в 17 часа можело да преобърне изборите.

 

 

 

 


Въвеждането на новото ограничение се е случило в нощта на 13 срещу 14 февруари. Тогава на извънредно заседание на правната комисия депутатът от НФСБ Христиан Митев предлага промени в Допълнителните разпоредби на кодекса в параграфа, с който се дава определението за медийна услуга, което към този момент изключва социалните мрежи. Според поправката страниците на медиите в социалните мрежи се приравняват на доставчик на медийни услуги. Странното е, че точно на това заседание правната комисия подкрепя и предложението на депутатката от ГЕРБ Диана Саватева въобще да отпадне забраната за публикуване на резултати от екзитполове в изборния ден.

 

 

БЪЛГАРИЯ Е ПОСЛЕДНА ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО В ЕС, НАСТИГАМЕ ЗАМБИЯ

 

 

На следващия ден поправката на Митев, отхвърлена през нощта, се оказва подкрепена при гласуването в пленарната зала. Самият текст е гласуван от парламента малко преди полунощ с 96 гласа подкрепа и само 26 депутати против. “За” са гласували 66 народни представители от ГЕРБ, 13 от “Обединени патриоти” и 17 от ДПС. Против са били 26 депутати от “БСП за България”, а двама от “Воля” са се въздържали.
Странно, но реално тази поправка дава широко поле за фалшиви новини в деня на вота. 

 

 


Според приетите текстове всеки профил, страница или група във фейсбук, туитър и други подобни социални мрежи, които не е свързани с медия, биха могли да публикуват данни за резултатите от изборите, но медиите не могат.

 

 

Източник: 24 часа