Следва: Глобяват с по...

Депутати от ГЕРБ и “Патриотите” предлагат 10-годишна давност за дълговете на физически лица (видео)

25 Юни 2020
0 2413

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат премахване на правната фигура на така наречения “вечен длъжник”, който с десетилетия изплаща, но не може да погаси задълженията си към кредитори.

Идеята на управляващите е оформена като предложение за промяна в Закона за задълженията и договорите.

Българите задлъжняват все повече за ток, вода и парно

Новите текстове предвиждат 10-годишна абсолютна давност за събиране на дълговете от физическите лица, които не са регистрирани като еднолични търговци, освен в случаите, в които вземанията произтичат от непозволено увреждане, разясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„Трябва да има край в даден момент. Не може това да продължава безкрайно. Тези хора, въпреки че им е разпродадено цялото имущество, те продължават да дължат. И с всяка изминала година дългът се покачва – текат законови лихви, разноски по изпълнителните дела. Даже и след смъртта на длъжника, неговите наследници, ако приемат наследството, продължават да дължат”, каза Радев. И припомни, че 10-годишна давност и в момента важи за публичните задължения.

Колектори продължават да заплашват и тормозят платци

Според депутата е нормално, след като държавата е въвела 10-годишна абсолютна давност за публичните вземания, такава да има и за физическите лица.

„Продължаваме с въвеждането на така наречената потребителска несъстоятелност. Има проект на Патриотите, ще поработим по него. Добре е да се дава и втори шанс, не направо да се отива към несъстоятелност”, коментира Радев.

БНБ предвижда отлагане или спиране на плащания по банкови кредити (видео)

Събирачи на дългове се стреляха за 140 лв. Колекторските фирми отричат да имат нещо общо.

Според Радев е важно България да сложи край на дълговото робство особено след кризата с коронавируса. Той очаква законопроектът да мине на второ четене през есента. Освен това е предвиден 6-месечен период до влизането му в сила.

Източник: Нова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции