<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88307" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Започва имун...

Десетки случаи на миокардит след втората доза на Pfizer/BionTech в Израел

28 Април 2021
0 1961

Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу Covid-19 с препарата на BioNTech/Pfizer, пише Дойче веле. Според предварителни данни от изследване, в страната има “десетки случаи” на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани. Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш.

Според информации в израелските медии, повечето пациенти, развили миокардит, са били изписани от болницата в добро състояние. Двама души без придружаващи заболявания – една 22-годишна жена и един 35-годишен мъж – са починали. Но за да бъде потвърдена диагнозата, са необходими допълнителни изследвания, се посочва в информациите.

Израел е близо до постигането на колективен имунитет срещу Covid-19

Какво може да причини миокардит?

Възпаления на сърдечния мускул могат да настъпят във всяка възраст. Често те биват причинявани от вируси, но причина за миокардит могат да бъдат и бактерии, гъбички или паразити. Обикновено възпалението настъпва няколко дни след вирусна инфекция. Чести симптоми са отпадналост, температура, затруднено дишане (задух), болки в гърдите и сърцебиене. Възпалението обаче може да протече и без симптоми. Често то отминава без да оставя последици, но не е изключено и да има такива – например сърдечна слабост. Смъртните случаи са много редки – например заради спиране на сърдечната дейност.

Не е ясно дали броят на пациентите с развит миокардит е необичайно висок, както и дали има пряка връзка с ваксинирането. Да се докаже такава връзка обаче е много трудно, тъй като обикновено миокардитът протича без усложнения и може да бъде причинен от различни вируси. В минали години също е имало приблизително същия брой случаи. 

В новото изследване обаче се говори за петкратно по-висока заболеваемост при младите мъже, пишат израелските медии. При смесени възрастови групи нещата изглеждат така: 1 случай на миокардит на 100 000 ваксинирани. Същевременно при по-младите мъже: 1 случай на миокардит на 20 000 ваксинирани.

Почти 60% от израелците са ваксинирани

От Pfizer са отговорили на запитване на агенция Ройтерс, че са запознати с “наблюденията на израелските служби, свързани с миокардит при млади мъже, ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer”. Посочва се още, че от компанията проучват всички нежелани ефекти, а в случая с миокардита не се забелязва по-висока от нормалната заболеваемост сред населението. “За момента няма никакви индикации за това, че ваксинирането срещу Covid-19 с препарата на BioNTech/Pfizer може да е свързано с повишен риск от възпаление на сърдечния мускул“, посочват още от компанията. 

Израел е водещ в света по темпове на ваксиниране. Почти 60 процента от 9,3-милионното население на страната вече са ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer. Опитът дотук показва, че ваксината предотвратява проявата на симптоми на Covid-19, както и по-тежко  протичане на болестта.  

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции