Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Десетки фалшиви био продукти са открити на пазара
Десетки фалшиви био продукти са открити на пазара
11-18-19
добавено
872
прегледа

Десетки фалшиви био продукти са били открити на пазара при проверка на Министерството на земеделието. 

 

 

От 63 проби директно от нивите на регистрирани екопроизводители, 14 показват наличие на неразрешени вещества дори за традиционното земеделие. Сигналите са предимно за култури като рапица, кориандър и пшеница. За да се наричат едни продукти био обаче, не трябва да са използвани пестициди, химични торове и генно-модефицирани организми, съобщава Nova.

 

МОЖЕМ ЛИ ДА ВЯРВАМЕ НА ЕТИКЕТИТЕ И КОЕ Е БИО

 

Продукти с надписи "еко", "био" и "органик" вече има в почти всички магазини. Гаранция, че един продукт е био ни дава зеленото листо, което намираме върху опаковката на продукта. Както и номерът на контролиращото лице - директно под него. Това е гаранция в целия ЕС, че стоката е под контрол и е сертифицирана като биологична. У нас за това дали продуктите са био следи Агенцията по храните.

 

 

 

 

"Тази година, при извършване на проверка в търговската мрежа, е установено предлагането на студен чай като биологичен, а всъщност той не е бил такъв. И причината е, че търговецът няма сключен договор с контролиращо лице", заяви Румяна Йорданова от Агенцията по храните.

 

ДОСТАВКИТЕ НА ХРАНИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ СА ПОД ЗАПЛАХА ЗАРАДИ ЗАГУБАТА НА БИОЛОГИЧНИ ВИДОВЕ

 

Контролът започва именно от така наречените сертифициращи органи - частни фирми, които издават разрешителните на биопроизводителите. За България те са 14. Контролът върху тях пък се извършва от Министерство на земеделието. За първа година проверките са много повече, а освен на случаен принцип, се извършват и след анализ на риска на производителите.

 

 

 

 

Био храните можем да разпознаем не само по етикета, но и по външния вид, смятат и производители, и потребители.

 

 

 

Източник: Nova