<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76951" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов сам с...

Десислава Атанасова приписа на Бойко Борисов думи на диктатора Лукашенко (видео)

02 Ноември 2020
1 2894

Депутатът на ГЕРБ Десислава Атанасова се припозна и приписа на премиера Бойко Борисов думи на президента на Беларус Александър Лукашенко, известен с авторитарния си стил на управление.

Това се случи в неделя в предаването “120 минути” на bTV. Тя бе провокирана с въпроса – може ли да каже чий е този цитат – “Нуждаем се от нова конституция. Ще предам правомощията си по конституция, но не под натиска или чрез улицата”? “Тези думи мисля, че са на премиера Борисов”, отговори Атанасова. “Не, тези думи са на Александър Лукашенко”, контрира водещата Мария Цънцарова и попита дали Атанасова не се притеснява, че един президент, признат за диктатор и премиерът Бойко Борисов изваждат проект за нова конституция срещу протестиращите?

Десислава Атанасова от ГЕРБ написа с грешка „вирОсолога” за Румен Радев (видео)

“В никакъв случай не може да се направи подобен паралел. За диктатура, ако се говори, то няма да излъчвате ежедневно протестните действия на хората, които са над 100 дни на протеста”, каза Атанасова. На директен въпрос защо е объркала президентът на Беларус Александър Лукашенко с Борисов, тя отговори: “Може би защото не съм се замисляла над цитатите на Лукашенко. Очаквах, че ще ме провокирате с цитат от Бойко Борисов”.

На последващ въпрос дали Атанасова не се смущава, че похватите към протестиращите са почти едни и същи при Лукашенко и българското правителство, тя отговори: “В никакъв случай не се опитваме да играем каквато и да е било игра. Напротив, ние предложихме няколко ключови неща. Промяна в конституцията и рестарт на държавата, промяна в политическата система. Такива въпроси бяха поставени в първите дни на протеста. Тогава имаше огромно множество.”

По повод продължаващите над 100 дни протести с искане на оставки на правителството, Атанасова посочи, че има избори след няколко месеца. По думите ѝ оставка в този момент не трябва да има, защото нямало приет бюджет за следващата година, няма обезпечени плащания в здравната, в образователната системи. “На фона на тази пандемия – кой ще носи отговорността?”, попита Атанасова.

Десислава Атанасова, е и председател на Временната парламентарна комисия, която бе създадена, за да обсъжда предложението на управляващите за нова конституция на страната.

“Към този момент сме имали само едно единствено заседание, на което сме приели вътрешни правила. За съжаление пандемията, много, много провали нашите планове”, каза Атанасова.

Тя добави, че знае, че заседанието е продължило 15 минути и уточни, че нито тя, нито членовете на комисията получават допълно възнаграждение за участието си в нея. Атанасова призна и че комисията няма правомощия да променя проекта за конституция.

“Освен Велико народно събрание, никой няма право да приема или променя текстове на нова конституция”, каза тя.

На въпрос защо не е обърнала внимание на своите колеги, че в дейността на комисията е записано, че тя може да променя проекта, Атанасова каза, че затова ще се произнесе конституционния съд. “Нито аз, нито президентът, нито вие сте компетентни”, уточни тя, обръщайки се към водещата. Атанасова съобщи още, че следващата седмица ще има онлайн среща с представители на Венецианската комисия, след това ще се направи онлайн конференция за свикване за нуждата от свикване на Велико Народно събрание.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции