<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=64362" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев: ...

Детските градини и ясли отварят врати от този петък, обяви здравният министър (видео)

19 Май 2020
0 1720

Детските градини и ясли ще възстановят работата си от 22 май, петък. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на съвместен брифинг с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Вече е издадена заповед за отварянето на тези обекти.

„Ще бъдат спазени всички хигиенни и епидемични мерки за защита срещу коронавирус. Кметовете на общините ще трябва да създадат необходимата организация за връщането към нормалната дейност“, каза Ананиев.

По неговите думи, родителите на децата ще трябва да подписват документи за информирано съгласие и споделена отговорност по отношение на всички взети мерки срещу заразата.

„Опасността от заразяване все още не е преминала и въпреки че отваряме детските градини и ясли, препоръчваме децата да останат вкъщи при възможност“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

По неговите думи, според ново проучване, 38% биха пуснали децата си в образователни институции още сега, а 30% по-скоро биха изчакали.

„Посещението на детски градини и ясли няма да е задължително и обвързано с детски и социални помощи“, увери Вълчев. „Отваряме ги, защото много родители не могат да се грижат за децата у дома“, добави той.

По думите на министъра, общините сами ще могат да вземат решение кога да отговарят детските градини и ясли до 1 юни. Според него малко такива заведения ще отворят още тази седмица, предимно частните.

Той обясни, че няма как да се отрази достатъчно добра дистанция между децата вътре в групите, така че се препоръчва при добро време да се прекарва повече време навън.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции