<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76292" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена от Пловд...

Децата и юношите са основните Covid-разпространители, сочи мащабно изследване на университета “Принстън”

23 Октомври 2020
0 2193

Мащабно изследване, проведено сред половин милион инфектирани от коронавируса в Индия показва, че много малък процент от тях са вирусоносители, пише университета Princeton.

Нещо повече, децата и младежите навярно са много по-съществен фактор при разпространението на инфекцията, особено що се отнася до домакинствата. Съвместното изследване на учени от Съединените щати и Индия е публикувано в изданието Science.

Изследователи от Принстънския екологичен институт (PEI), университета Джон Хопкинс и Калифорнийския университет, Бъркли, са работили със служители в областта на общественото здравеопазване в югоизточните индийски щати Тамил Наду и Андра Прадеш. Целта на изследването е била да се проследят пътищата на инфекцията и смъртността при 575 071 лица, които са били изложени на 84 965 потвърдени случая на Covid-19, болестта, причинена от вируса Sars-CoV-2. Това е най-голямото проучване за проследяване на контакти с цел идентифициране на хора, контактували със заразен, проведено в света за всички болести досега.

Учените са установили, че 71% от заразените лица не са заразили нито един от контактите си, докато само 8% са отговорни за заразяването на 60% от новите инфектирани.

Младоженец в Индия почина от Covid-19 два дни след сватбата, зарази над 100 души

Констатациите предоставят обширна представа за разпространението и смъртността при Covid-19 в страни като Индия, където са регистрирани над 96 000 смъртни случая и имат висока честота на ограничени ресурси, съобщават изследователите. Те откриха, че смъртните случаи, свързани с коронавирус в Индия, са настъпили средно шест дни след хоспитализацията в сравнение със средно 13 дни в САЩ. Също така смъртните случаи от коронавирус в Индия са съсредоточени сред хора на възраст 50-64 години за разлика от по-възрастното рисково население в САЩ.

Изследователите установяват, че шансът човек с коронавирус, независимо от възрастта си, да го предаде на близък контакт, варира от 2,6% в общността до 9% в домакинството. Изследователите установяват, че децата и младежите, които съставляват една трета от случаите на Covid, са особено важни за предаването на вируса в изследваните популации.

„Децата са много ефективни разпространители на инфекцията, което не е твърдо установено в предишни проучвания“, заяви ръководителят на изследването Раманан Лаксминараян и допълни:

„Установихме, че установените случаи, както и смъртните случаи, са по-концентрирани в средите на по-младите, отколкото очаквахме въз основа на наблюдения в страни с по-високи доходи.“

Полицията в Индия бие с пръчки нарушителите на карантината заради коронавируса (видео и снимки)

Децата и младежите са много по-рискови за предаването на коронавирус от хора на тяхната възраст, установи проучването. Във всички възрастови групи хората имат по-голям шанс да прихванат заразата от някой на тяхната възраст. Общата вероятност за заразяване с коронавирус варира от 4,7% за нискорискови контакти до 10,7% за високорискови контакти.

Източник: Princeton

Видео: The Telegraph

Снимка на корицата: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции