<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84742" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мястото, къде...

Джо Байдън втвърдява тона към Русия със санкции заради Навални

02 Март 2021
0 1041

Очаква се СAЩ да наложат санкции на Русия заради отравянето на опозиционера Алексей Навални. Това съобщи агенция “Ройтерс”, цитирани от Дневник. От агенцията са се позовали на три свои източника.

Един от тях е уточнил, че действията на американския президент може да се координират със санкции на Европейския съюз, които той може да наложи също днес. Формалното одобрение на приетите миналата седмица санкции (подробности за които не са оповестени, но се появиха в медиите) заради обявената ефективна присъда срещу него би трябвало да бъде оповестено в близките дни.

Осъдиха Алексей Навални на 3 и половина години ефективно

Това решение на президента Джо Байдън би било още един сигнал за по-твърдата позиция към Русия от предшественика Доналд Тръмп. Доскорошният държавен глава се въздържа от подобни стъпки и след отравянето на Навални с нервнопаралитично вещество от групата “новичок”, потвърдено от лаборатории в три западноевропейски държави.

Снимка: Reuters

Кремъл отрича да има нещо общо със станалото с Навални и поставя под съмнение отравянето му (за разлика от експерти на ООН, чиито предварителни заключения, обявени вчера, посочват като вероятно участието на руските власти).

През януари критикът на Кремъл бе задържан при кацане в Москва след пет месеца в Берлин, където се възстановяваше от отравянето, с аргумента че не се е явявал за подписка и контрол на задълженията по условна присъда в Русия, докато е била в ход рехабилитацията. В резултат Навални получи ефективна присъда.

Източниците, пожелали да запазят анонимност, съобщиха вчера, че се очаква САЩ да се позоват на два указа – №13361, според който може да се санкционират представители на руските власти заради действията на Москва в Крим, и №13382, издаден през 2005 г. срещу разпространението на оръжия за масово поразяване. Съгласно двата документа САЩ мога да замразяват активите в страната на попаднали в санкционния списък, а на американски компании се забранява да работят с тях.

Източниците казват, че администрацията на Байдън е планирала да действа и по закон за химическите и биологичните оръжия от 1991 г., който дава възможност за широка гама мерки. Те не уточняват кои хора ще попаднат в списъка, не го прави и Държавният департамент, потърсен от “Ройтерс”.

Миналия месец Байдън нарече присъдата на Навални “политически мотивирана” и призова освобождаването му. Той обеща нов и строг подход към Москва, заявявайки, че Съединените щати вече няма да “обръщат гръб” при агресивни действия на Русия.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции