<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97647" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо Радев за...

Джо Байдън обяви, че САЩ ще отговорят със сила на атентата в Кабул

27 Август 2021
0 5005

САЩ ще отвърне със сила на извършителите на атентата в Кабул от четвъртък вечерта. Това стана ясно от изявление на американския президент Джо Байдън, направено след полунощ българско време в петък, предава Свободна Европа.

В атентата загинаха най-малко 13 американски военнослужащи и десетки афганистански цивилни. Най-малко 18 американски военни са ранени. Това се случи дни преди крайния срок за изтегляне на Запада от Афганистан, насрочено за 31 август.

За голяма експлозия в района на летището в Кабул съобщи Пентагонът (видео)

В изявлението си Байдън не даде индикации за промяна на този краен срок. Той каза, че евакуацията ще продължи.

Часове по-рано най-малко две експлозии разтърсиха района на летището в Кабул, Афганистан. Бомбите избухнаха там, където имаше много хора, очакващи да се евакуират от Афганистан, след като талибаните превзеха страната.

Джо Байдън обяви, че САЩ ще отговорят със сила на атентата в Кабул

Отговорност за извършеното пое терористичната групировка “Ислямска държава” (ИДИЛ). Става дума за крилото ИДИЛ-Хорасан (ИДИЛ-Х), което източници от администрацията на САЩ посочиха като извършител още преди терористите да поемат отговорност.

“Разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Х. Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор”, каза Байдън.

ИДИЛ-Хорасан е във вражда с талибаните. До този момент няма данни за каквато и да било причастност на талибаните към атентата от четвъртък.

“Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите”, каза Байдън с пресекващ от емоции глас. Той е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по терористите.

Байдън защити начина, по който управлява най-сериозната външнополитическа криза от началото на мандата си. Той каза, че отговорността е негова, но отправи критика и към предшественика си Доналд Тръмп за споразумението, сключено с талибаните през 2020 г. То беше заложило изтеглянето на САЩ от Афганистан.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции