<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тайната на ис...

Джо Байдън: “Търпението ни към хората, които отказват да се ваксинират, се изчерпва!”

10 Септември 2021
0 3744

Белият дом оповести нов план за борба с Covid-19 в момент, когато силно заразният вариант Делта се разпространява, а около 80 милиона американци, които могат да се ваксинират, остават неимунизирани, предава Клуб Z.

Новите мерки ще засегнат около две трети от работещите в САЩ.

Зоопарк в САЩ ще имунизира и животните срещу коронавирус (видео)

В частния сектор планът предвижда всички работодатели с повече от 100 служители да направят така, че подчинените им да бъдат напълно ваксинирани или да изискват от все още неимунизираните веднъж седмично да представят отрицателен PCR тест.

Бяхме търпеливи, обърна се Байдън към милионите американци, които до момента отказват да се имунизират. Но търпението ни се изчерпва, а вашият отказ струва скъпо на всички ни, подчерта държавният глава.

Джо Байдън: &#8220;Търпението ни към хората, които отказват да се ваксинират, се изчерпва!&#8221;

Речта на Байдън и новите мерки представляват най-агресивните предприемани досега стъпки, които да подтикнат американците да се ваксинират.

Новото изискване ще засегне над 80 милиона работещи в частния сектор, посочиха от Белия дом. Ще бъдат изготвени и правила, според които работодатели с повече от 100 души персонал да дават платен отпуск за поставяне на ваксина или за възстановяване от странични ефекти след инжектиране на ковид препарат.

Бързото разпространение на варианта Делта е риск не само за страната, но и за президента, който в предизборната си кампания обещаваше да постави вируса под контрол, а по-рано тази година каза, че САЩ са по-близо от всякога “до обявяване на нашата независимост от смъртоносния вирус”.

Въпреки шумната кампания на президентската администрация, в която американците бяха призовавани да си направят безплатна ваксина, само 53 процента от гражданите са напълно ваксинирани, по данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Джо Байдън: &#8220;Търпението ни към хората, които отказват да се ваксинират, се изчерпва!&#8221;

Отсега нататък здравните работници в повечето медицински учреждения ще трябва да бъдат ваксинирани Това включва болници, центрове за диализа, поликлиники към болници, медицинско обслужване по домовете и грижи за инвалиди и възрастни хора. Изискването ще засегне над 17 милиона медицински работници.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва правомощията си, за да набави близо 280 милиона бързи тестове без рецепта на стойност 2 милиарда долара, които ще могат да се правят в домашни условия.

През следващите 3 месеца компаниите “Уолмарт”, “Амазон” и “Крогър” ще продават такива тестове на производствена или до 35 процента по-ниска цена. Продажбата започва в края на тази седмица. Здравното министерство ще разшири програмата си за безплатни тестове, която ще обхване 10 000 аптеки.

Планът предвижда преподавателите и служителите, работещи с малки деца от семейства с ниски доходи, в училищата на министерството на отбраната и в Бюрото за образователни програми на индианците да бъдат ваксинирани. Президентът призова също всички американски щати да въведат изисквания за ваксиниране за всички работещи в училищата.

Планът на президента Байдън предвижда също на спортни обекти, в големи концертни зали и на други места, където се събират много хора, посетители да бъдат допускани, само ако са ваксинирани или покажат скорошен отрицателен ковид тест.

В речта си Байдън предупреди, че в момента САЩ са “в трудна отсечка от пътя и тя може да продължи известно време”.

Срещу мерките в плана веднага се обявиха от Републиканската партия. Планът вероятно ще се сблъска и с правни предизвикателства и ще минат месеци преди да бъде усетен ефектът от новите мерки, отбелязва Ройтерс.

Планът предвижда двукратно увеличение на глобата за отказ от носене на маска в обществения транспорт. За първо нарушение глобата става от 500 до 1000 долара. При повторно нарушение глобата скача на 3000 долара. Изискването важи за самолети, влакове, автобуси и други видове обществен транспорт.

Байдън каза,че ще подпише укази, с които ще изиска от абсолютно всички федерални служители в изпълнителната власт да се ваксинират. С друг указ същото ще се изисква и от всички работещи по договори с федералното правителство.

Президентът съобщи, че специалисти към здравното ведомство ще решат кога да започне поставянето на бустерни дози ваксини и за кои групи от населението ще се прилагат. Тъй като вариантът Делта води до заразяване и при напълно ваксинирани хора, много американци настояват да получат и бустерна доза, показва неотдавнашно изследване на Ройтерс/Ипсос. Поставянето на бустерни дози може да стартира в седмицата, започваща на 20 септември.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции