<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93063" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експерт: "УЕФ...

Дигитален имунизационен сертификат: Най-важните въпроси и отговори

02 Юли 2021
0 943

От 1 юли в ЕС влиза в действие дигиталният имунизационен сертификат. Какви предимства дава той, кои данни са запаметени в него, кои държави го признават? Ето някои от най-важните въпроси и отговори.

Дигиталният сертификат ще важи във всички държави от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Основните технически предпоставки за издаването му вече са създадени във всички страни – те ще имат достъп до Европейската платформа, през която ще могат да се проверяват сигнатурите на отделните европейски държави. Има обаче и някои държави, които все още закъсняват с практическата реализация. На тях им е даден краен срок до средата на август да се включат към общата платформа. България е сред страните, които са изпълнили успешно техническите предпоставки за издаване на дигиталния сертификат.

Цифровият Covid сертификат влезе в сила в целия ЕС от днес (видео)

Какви предимства дава сертификатът?

Страните от ЕС са предоставили уверения, че притежателите на въпросния сертификат по принцип няма да бъдат принудени да излизат в карантина или да се тестват за Covid-19 при влизане в съответните държави. На кои други места вътре в тях сертификатът ще дава предимства – например при почивки, излети или покупки – ще решават отделните национални държави сами за себе си. В Австрия сертификатът улеснява например достъпа до заведения, хотели и културни мероприятия. А притежателите на сертификата, които влизат в България или Полша, си спестяват 10-дневна карантина.

В кои случаи сертификатът не осигурява предимства?

В зависимост от епидемичната ситуация ограничения могат да бъдат въвеждани дори и за онези, които са изцяло ваксинирани. Затова пътуващите трябва да се информират от съответната страна непосредствено преди да потеглят на път. В Германия например бяха въведени строги мерки за връщащите се от Португалия, Русия или Великобритания, където има широко разпространение на Делта мутацията. Който идва оттам, е длъжен да излезе в 14-дневна карантина, даже и да е ваксиниран или прекарал Covid-19.

Дигитален имунизационен сертификат: Най-важните въпроси и отговори

Какво точно представлява дигиталният сертификат?

Той доказва, че сме изцяло ваксинирани или сме прекарали Covid-19. Издаденият от националните здравни органи баркод след това може да се сканира в мобилно приложение на телефона. Който няма смартфон, може да използва сертификата и на хартиен носител.

Какви данни са запаметени в дигиталния сертификат?

Сертификатът съдържа следните данни: име, дата на раждане, датите на ваксиниране, името на ваксината и номера на партидата. Тези данни остават запаметени само локално – на смартфона, а не в единна база данни.

В кои случаи съществуват все още проблеми?

Проблеми съществуват по отношение на прекаралите Covid-19. В Германия те се нуждаят от два сертификата – един, че са прекарали болестта, и друг, удостоверяващ направена еднократна ваксинация, която е необходима шест месеца след заболяването. Първият от тези два сертификата засега все още не може да се качва върху мобилните приложения. Германия поне засега не е осигурила нужните за целта технически предпоставки.

Кои ваксини се признават?

Признават се само ваксини, които са одобрени за ползване в ЕС. Руската ваксина „Спутник“ не спада към тях. От хората, ваксинирани с нея, поне в Германия се изисква отрицателен тест за Covid-19 на влизане в страната.

 Мога ли да пътувам с отрицателен тест, вместо със сертификат?

Да, възможно е. Дигиталният сертификат има за цел да облекчи свободното придвижване в рамките на ЕС, но не е задължителна предпоставка за пътуване.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции