Динозаврите може би са били топлокръвни животни, сочи ново проучване

February 18, 2020
37 123
Коментари: 0

Образът на студенокръвните люспести динозаври, отпечатани във въображението ни от филми като „Джурасик парк“, може да е неточен.

 

Вече знаем, че много динозаври са били пернати и ярко оцветени, а може би и са звучали като птиците – издаващи звук, подобен на гълъбите, а не ужасяващи ревове.

 

Скорошно проучване от университета Йейл обаче предполагат, че кръвта, която е минавала през гигантските им тела е била топла, което означава, че в крайна сметка те може да не са били студенокръвни същества.

 

Констатациите идват в резултат от анализ на фосилизирани яйчни черупки.

 

“Динозаврите седят в еволюционната точка между птиците, които са топлокръвни, и влечугите, които са студенокръвни”, каза Робин Доусън, която провела проучванията, докато следвала докторантурата си по геология и геофизика в университета.

 

“Нашите резултати предполагат, че всички основни групи динозаври са имали по-топли телесни температури в сравнение с околната им среда”, добави тя.

 

Изследователите тествали вкаменелости на яйчни черупки от Тродон, който е бил малък, месояден динозавър от семейството на тиранозаврите, Маясаура който се е хранил с растения и Мегалолитус, който е известен с огромните си размери.

 

ФЕРМЕР ОТКРИ НОВ ВИД ТИРАНОЗАВЪР, ЖИВЯЛ ПРЕДИ БЛИЗО 80 МИЛИОНА ГОДИНИ

 

 

 

 

Изследвайки реда на кислородните и въглеродните атоми във вкаменените яйчни черупки, изследователите успели да изчислят вътрешната телесна температура на майката-динозавър. Това е процес, наречен „струпана изотопна палеотермометрия“.

 

„Яйцата, тъй като се образуват вътре в динозаврите, действат като древни термометри“, твърди Пинчели Хъл, доцент в катедрата по геология и геофизика на Йейл и съавтор на проучването.

 

За да разберат температурата на околната среда при снасянето на яйцата, изследователите направили същия вид анализ върху фосилизирани черупки на студенокръвни безгръбначни, които поемали температурата на заобикалящата ги среда.

 

Те открили, че тестваните проби предполагат, че телесните температури на динозаврите са по-топли, отколкото тази около тях. Така за разлика от влечугите, които разчитат на топлината на околната среда, изследванията сочат, че динозаврите са били способни да генерират вътрешна топлина.

 

Различните динозаври имали различни температури, като пробите от Тродон показали, че той е имал температура по-висока от околната с около 10 градуса, а Маясаура с 15 градуса. Пробите от Мегалолитуса обаче показали най-малкия диапазон – от 3 до 6 градуса.

 

 

 

 

„Това, което открихме, показва, че способността за метаболитно повишаване на телесната им температурата над тази на околната среда е ранна, еволюционна черта на динозаврите“, каза Доусън.

 

Дали динозаврите са били студенокръвни или обратното е дългогодишен дебат сред палеонтолозите, като проучване от 2014 г. загатна, че те не са били нито едното, нито другото.

 

“Разбирането на тези великани от древните времена на нашата планета е начело на науката ни и наистина има значение дали те са били студенокръвни или топлокръвни. Това би променило драстично разбирането ни за това колко активни са били те и как са взаимодействали с околната си среда”, каза Хъл

 

ЛЕТЯЩ ДИНОЗАВЪР КОЛКОТО МАЛЪК САМОЛЕТ, ЖИВЯЛ ПРЕДИ 76 МИЛИОНА ГОДИНИ, ОТКРИХА УЧЕНИ

 

Докато някога беше спорно, сега е широко прието, че много динозаври са били покрити с пера, подобно на птиците в днешно време, но отговорът на въпроса защо са развили въпросните пера все още е голяма дискусионна тема.

 

Доусън обаче мисли, че това проучване сочи, че перата са помагали на динозаврите да задържат топлината си.

 

“Възможно е плътните пера да са се развили предимно за изолация, тъй като размерът на тялото намалява при теноподните динозаври по еволюционния път към съвременните птици”, каза Доусън.

 

 

Източник: CNN

 

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: