Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Дипломатически гаф в ефир: БНТ пусна карта на Украйна без Крим (снимки)
Дипломатически гаф в ефир: БНТ пусна карта на Украйна без Крим (снимки)
09-19-19
добавено
1311
прегледа

Сериозен гаф в ефир - Българската национална телевизия (БНТ) пусна карта, на която видимо Крим не е част от територията на Украйна. Това стана в централната емисия "Новини" на 18 септември, при отразяването на новина за стрелба в украинската столица, пише Dir.bg.

 

Посолството на Украйна у нас веднага излезе с критична позиция по казуса.

 

От там изпратиха писмо до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. В него се настоява за опровержение и се припомня каква е официалната позиция на България за анексирането на полуострова от Русия.

 

 

Снимка: Wikipedia

 

 

"Като се има предвид, че Република България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН (...) от 27 март 2014 година "Териториалната цялост на Украйна" и резолюция на Генералната асамблея на ООН "Ситуацията с правата на човека в АРК и гр. Севастопол (Украйна)" от 15 ноември 2016 година, а също така последователно подкрепя териториалната цялост и държавния суверенитет на Украинската държава, в съответствие на Закона за радиото и телевизията на Република България (...), разчитаме да се вземат необходими мерки за опровержение и информирането на уважаемите български зрители за появила се грешка", пише в писмото.

 

"Също така, с оглед на систематическите усилия на руската страна, която се опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпна окупация и анексия на АР Крим, обръщаме се с молба към всички дирекции в БНТ да им се припомни относно официалната позиция на Република България за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверинитет на Украйна", казват още от посолството.

 

 

 

 

Писмото до Кошлуков е публикувано и във Фейсбук.

 

 

 

 

От БНТ все още не са коментирали случая.

 

 

 

Източник: Dir.bg