Забраната за частните лотарии влиза в сила от днес

February 18, 2020
31 23
Коментари: 0

Държавен вестник обнародва промените в Закона за хазарта, с които се слага край на частните лотарии, пише Dir.bg.

 

Припомняме, че Законът за хазарта бе приет на второ четене от парламента на 7 февруари. С него, считано от днес, лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени от организатори, различни от държавното тото, се прекратяват, като съответните удостоверения се обезсилват.

 

Преустановява се и разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Спортния тотализатор.

 

ЩЕ ПОЛУЧАТ ЛИ ХОРАТА ПЕЧАЛБИТЕ СИ ОТ ТАЛОНИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ: МНЕНИЕ НА АДВОКАТ

 

Сега лиценз за организиране на такива игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата. Предвидено е, че единствено държавното предприятие “Български спортен тотализатор” администрира лотарийни игри. Тотото ще осъществява тази си дейност с нает от него персонал в собствени или наети пунктове, които са обособени и обозначени като пунктове за лотарийни игри.

 

Иначе печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на разпоредбите, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра. Не се разрешава да се изплащат печалби от лотарийни игри извън обектите или пунктовете, определени за тази дейност, както и извън банки.

 

ПЕЧАЛБИ ОТ НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ ВЕЧЕ НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ, НО ОЩЕ СЕ ПРОДАВАТ БИЛЕТИ

 

Забранява се организирането на хазартни игри вече и в сградите в режим на етажна собственост без решение на общото събрание на собствениците, взето по реда на Закона за управление на етажната собственост. Издадените за игрите билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци, които не са продадени до влизането в сила на този закон, трябва да бъдат унищожени най-късно до 31 декември 2020 г.

 

Билетчетата на частните фирми трябва да бъдат изтеглени от пазара, а неизплатените до момента печалби няма да се гарантират от държавата. Ощетените клиенти от своя страна ще могат да потърсят правата си в съда.

 

 

Източник: Dir.bg

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: