Следва: "Кутията н...

ДНСК обяви небостъргача "Златен век" на фирма "Артекс" за законен

28 Март 2019
26 1037

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов обяви на пресконференция, че строежът на небостъргача "Златен век" на ул. "Златен рог" в София е законен, но има отклонения от одобрените проекти, които са установени при проверката. Той припомни, че съгласно ЗУТ една сграда е незаконна, когато няма издадени строителни книжа, а в случая тази сграда има издадени такива.

 

 

 

Арх. Здравков казва, че според него сградата е изгубила правно действие, тъй като едногодишният срок за право на строеж с всички удължавания е до ноември 2018 г. Аз съм съгласен с него, но има практика на ВАС за подобни казуси, където съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението на строеж, обясни началникът на ДНСК Иван Несторов.

 

По думите му последното допълване на разрешението за строеж на сградата е от август 2018 г. и става със заповед на главния архитект на София Здравко Здравков.

 

От "Артекс" заявиха, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички валидни нормативно изискващи се документи. "Златен век" стана известен с това, че Цветан Цветанов е поискал да бъде проверен само няколко дни преди самият той да сключи сделката за новия си луксозен апартамент със същия строител.

 

Източник: dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции