<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77584" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оздравели сл...

Добра новина: Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer даде над 90% ефективност

09 Ноември 2020
0 6328

Pfizer съобщи днес, че експерименталната ѝ ваксина е показала над 90% ефективност в предотвратяване заразяването с новия коронавирус. Заключението се основава на данни от голямо проучване, пише “Дневник”.

Първите коментари са, че това е голяма победа в битката с Covid-19, отнел живота на над 1 млн. души по света и парализирал нормалния живот и икономиките.

Добра новина: Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer даде над 90% ефективност

Разработката е съвместно с германския партньор BioNTech SE и е първата, показала успех в мащабно клинично изпитание на ваксина.

Започнаха тестове върху хора на турска ваксина срещу Covid-19

Досега не са открити сериозни странични ефекти и последици за безопасността. По-късно този месец двете компании ще поискат лицензиране от американския фармацевтичен регулатор.

Добра новина: Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer даде над 90% ефективност

Трябва да се има предвид обаче, че дори ваксината на Pfizer/BioNTech да бъде одобрена, остават въпроси за това колко продължителен имунитет ще създаде тя.

Предварителният анализ е проведен сред 94 доброволци, на които ваксината е приложена под формата на две дози в рамките на 3 седмици. Не се съобщава колко от ваксинираните са се разболели, но твърдението за над 90% ефективност би трябвало да означава, че те не са повече от 8 души.

Втората руска ваксина срещу Covid-19 е лекарство за добитък, твърди учен от Москва

За да докаже убедително ефективността на защита, Pfizer ще продължи тестовете, докато има 164 случая на заразени сред участниците.

Съобщението на компанията трябва тепърва да бъде публикувано в медицинско списание и проверено за потвърждение от други специалисти. Pfizer казва, че публикацията ще бъде направена, когато приключи целият тест.

Източник: “Дневник”

Снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции