Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Доброволци монтират люлка за инвалидни колички в столичен парк
Доброволци монтират люлка за инвалидни колички в столичен парк
gospodari.com
09-03-19
добавено
1053
прегледа

Животът на децата с увреждания в София може да стане една идея по-ведър, като им се осигури достъп до местата за игра. За целта в столицата може да се появи люлка, предназначена за инвалидни колички, съобщава Novini.bg. Идеята е тя да бъде поставена в парк „Света Троица“, а с инициативата се е заела Анна Йончева, автор на фотопроекта „Различните деца на България“.

 

„В този парк започна всичко. Там дъщеря ми миналата година се заигра с момиче в инвалидна количка. Дойдоха и други деца, които насядаха до детето. Тогава си помислих, че мога да снимам и да показвам децата с увреждания, за да бъдат те социализирани, за да свикнат останалите деца с тяхното присъствие и да не ги игнорират“, разказа Йончева, която е фотограф.

 

Така около благотворителната кауза за монтирането на специализирана люлка се приобщават много хора. Особено важни се оказват срещите със семействата на деца с проблеми от цялата страна. Защото, както подчертава Анна, децата са щастливи, когато играят. Затова й се иска да виждаме повече контакти с малките, чиято съдба е нелека да пребивават в иначе непригодния за тях обществена среда.

 

„Децата намират начин да комуникират със себе си. Те се адаптират към обстоятелствата“, коментира Анна.

 

Разказва за няколко срещи на дъщеря й с деца със Синдром на Даун или аутизъм. Как съученици на дъщеря й са научили за проекта „Различните“ и благодарение на това се пречупват да общуват с деца с проблеми.

 

Анна вече е провела среща с кмета на район Илинден Иван Божилов. Чака се и разрешение от „Зелени системи“. А междувременно фирма от Пловдив е готова да направи въпросната люлка за децата инвалиди. Средства за каузата се набират и в Helpkarma.bg. Ноември пък се очаква фотоизложба с благотворителна цел, като средствата, набрани от нея, ще бъдат пренасочени в полза на децата инвалиди.

 

Източник: Novini.bg