Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Догодина ще стане ясно има ли манипулации на борсата за ток
Догодина ще стане ясно има ли манипулации на борсата за ток
12-05-18
добавено
530
прегледа

Дали ще има разследване на енергийния регулатор за манипулации, злоупотреби и други нарушения на борсата за търговия с електроенергия ще стане ясно през януари. През юни пък ще се разбере как ще се отразят върху цените за бита рязко поскъпваните в последните дни доставки на ток на свободния пазар, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти в сряда.

 

Коментарите му са породени от недоволството на предприятия, които през седмицата се наложи да ограничат производството си и дори да затворят врати заради това, че не са успели да купят електроенергия на поносили цени. От Асоциацията на индустриалния капитал в България призоваха да се вземат мерки, тъй като твърденията, че поскъпването е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност. Според работодателската организация въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена.

 

Иванов не се ангажира с коментар в тази посока, а каза, че до определянето на регулираната цена на тока за домакинството от юли 2019 г. има още време.

 

"Анализ на пазарната цена и влиянието ѝ върху регулираната ще се изготви през месец юни. Този анализ се прави не само при високи цени, но и когато са по-ниски спрямо регулираната", посочи регулаторният шеф. "Преди време цените на свободния пазар бяха значително по-ниски от регулираните, но не променяхме цените за бита. Същото се случва и сега, когато пазарните цени са значително по-високи", обясни той.

 

"КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса", декларира Иванов. "Цените се определят от търсенето и предлагането - принцип общовалиден за всяка борса в света. Работата на КЕВР е да проучва дали няма обосновано предположение за злоупотреби на борсата и още преди три месеца бе създадена работна група, която да извърши проучване дали няма нарушение", заяви той.

 

Срокът за приключването на тази проверка е 20 декември, но кореспонденцията продължава с изискване допълнителна информация за функционирането на борсата включително в дните, когато е регистрирана такава волатилност на цените на борсата, обясни Иван Иванов. След изготвянето на анализа КЕВР ще реши дали да продължи с разследване или да преустанови процедурата. През януари ще стане ясен резултатът от проверката за данни за възможни такива манипулации, стана ясно от думите му.

 

Този анализ трябва да покаже какви са причините за тази резки промени в цените на тока на борсата, ще се проследи и движението на съседните борси за ток, където също има поскъпване, но причините са различни за различните държави, обясни Иванов. “Понякога има влияние и на една борса върху друга борса, тъй като едни търговци купуват от една, а продават на друга", допълни той.

 

"Докладът ни през юни отразява всичко случило се на пазара - инвестиции, движение на цени. Референтната цена е за регулирания пазар, но не можем да влияем по никакъв начин върху борсовата цена", каза още той.

 

Иванов заяви,че към момента не може да коментира какво ще е отражението на борсовите цени на тока върху регулирането за бита от юли 2019 г. "Предстои да се види каква е била цената не само от август досега, но и отсега до юни 2019 г., а в периода март -юни лятото борсовите цени са значително по-ниски", посочи той.

 

Иванов коментира и как ще се отрази върху цената на природния газ у нас от януари 2019 г. след поевтиняването на петрола на световните пазари. "Булгаргаз" направи предварителна прогноза на 10 ноември за повишение на цената с малко под 5 процента, окончателното заявление се очаква да бъде внесено в КЕВР на 10 декември. Според регулаторния шеф в това заявление ще се отрази сегашното поевтиняване на петрола и то ще е за под 4 на сто.

 

При това положение няма да има повишаване на цената на топлоенергията от 1 януари, тъй като регулаторът нормативно има право да не отразява промяна на цената на газа от порядъка на 5 процента.

 

Източник: "Медиапул"