<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=63815" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Емоционално ...

Доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори поиска главният прокурор (видео и снимки)

12 Май 2020
0 4300

Главният прокурор Иван Гешев сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт – министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи, с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпленията на пътя.

Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори поиска главният прокурор (видео и снимки)

Повод е тревожната тенденция за увеличаване на наказателните производства за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, липсата на свидетелство за правоуправление и превишаване на скоростта на движение.

Шофьорът, убил Милен Цветков, е с положителен тест за амфетамини и канабис (видео)

Главният прокурор предлага наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено:

– при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда;       

– при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества;

– при липса на необходимата правоспособност;

– при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Главният прокурор настоява, в тези случаи, в полза на държавата да се отнема управляваното превозно средство, независимо от собствеността му. Нещо повече, предложенията на главния прокурор предвиждат отнемане на моторното превозно средство във всеки случай на управление на над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотични вещества.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-22-1024x683.jpg

Според сега действащия Наказателен кодекс в полза на държавата се отнемат средствата за извършване на умишлени престъпления, собственост на дееца. Поради това главният прокурор утвърди, указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта, да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, и да се сезира компетентния съд за налагане на запор с оглед отнемането му в полза на държавата.

“Господарите” поставиха 80 билборда в памет на Милен Цветков в цялата страна

Доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори поиска главният прокурор (видео и снимки)

Иван Гешев вече създаде и работна група за  преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.

А за не се забравя, че безотговорността, неспазването на правила и чувството на безнаказаност в държавата ни водят до това, което за съжаление се случи с журналиста Милен Цветков, ние от “Господарите” сложихме 80 билборда със снимката му в най-големите градове на България.

Източник: Прокуратура

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции