Следва: Защо Бойко Бо...

Документалният филм за Грета Тунберг тръгва по кината, въпреки Covid-19

17 Октомври 2020
0 477

Въпреки нарастващия брой новозаразени по света и породените от това по-строги мерки за социална дистанция и вечерен час, документалният филм “Аз съм Грета”, посветен на делото на еко-активистката Грета Тунберг, тръгва по екраните, пише Булевард България.

“Една забележителна година от живота на еко-боеца Грета Тунберг”, гласи ревю на британския The Times, с което филмът се рекламира по кината. “Лъч на надежда”, се казва в друга рецензия за продукцията. 

“Аз съм Грета” ще попълни оределите афиши на киносалоните във Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. От следващия петък ще може да се гледа на голям екран и в Италия и Мексико. 

50% от събраните средства от продажби ще бъдат насочени за финансиране на екологични инициативи. 

“Нека да стане ясно още веднъж: нито аз, нито някой свързан с мен човек, е получил или ще получи каквото и да е заплащане за този филм. Продуцентите B-Reel Films ще пренасочат половината от приходите му към моята фондация, а всички те ще бъдат дарени на организации и проекти, борещи се за устойчиво развитие на света, защита на природата и подкрепа за хората, които вече са изправени пред най-тежките ефекти от климатичната и екологичната криза”, пише Грета Тунберг в Instagram профила си. 

Списание “TIME” обяви Грета Тунберг за „Личност на годината 2019“

“Личността на годината”, както списание Time я титулова през 2019 г., е във фокуса на вниманието на шведския режисьор Натан Гросман (създател на още два биографични филма за футболиста Златан Ибрахимович и покойния журналист и писател Стиг Ларшон). 

Филмът, който вече привлече интереса на медиите при премиерата си на фестивала във Венеция, следи плътно Тунберг по време на най-напрегнатата й година като активист – от решението й да спре да ходи на училище, за да се бори за каузата си, до плаването с яхта през Атлантическия океан и включването й в Общото събрание на ООН, където изнесе прословутата си критична реч срещу световните политически лидери “Как смеете?”. 

Грета Тунберг емоционално към световните лидери: „Откраднахте мечтите и детството ми!“ (видео)

В промеждутъците между изявленията, срещите и конференциите за климата, Грета Тунберг се радва на вниманието на политици, артисти и влиятелни личности, от Арнолд Шварценегер до Еманюел Макрон. 

Както филмът показва – Тунберг гледа на тези моменти по-скоро като на необходима реклама, а не като събирания с единомишленици. 

“Не сме излезли на улиците, за да си правите селфита с нас и да ни казвате колко се възхищавате на делото ни”, казва тя в една от речите си, които стават все по-остри с течение на времето. Тунберг описва разочарованието си от празните жестове на съгласие и разказва, че вижда политиката като “разиграване на роли”, вместо като реално действие за промяна. 

Освен на прожекция в киносалон в една от посочените страни, филмът “Аз съм Грета” ще може да бъде гледан и с достъп в платформата Hulu, където излъчването му започва от 13 ноември. 

Емоционалното слово на Грета Тунберг пред срещата на върха на ООН може да си припомните във видеото горе.

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции