<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74423" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разследванет...

Доналд Тръмп е платил едва 750 долара данък върху доходите си за 2016 и 2017 година

28 Септември 2020
0 785

Президентът на САЩ е платил едва 750 долара данък общо върху доходите си за 2016 и 2017 г., пише в свое разследване The New York Times, цитирано от Капитал. А в годините, преди да се кандидатира за президент, бизнесите му редовно са отчитали солидни загуби, като по този начин са си спестили още стотици милиони долари данъци.

“Това нещо е смъртоносно”: още от февруари Тръмп е лъгал за коронавируса

Обичайно президентите на САЩ сами публикуват данните за таксите върху доходите си, които са платили, но Тръмп, който е милиардер от сделки с недвижими имоти, прекрати тази традиция. През 2016 г. той обеща, че ще направи данъчните си декларации публични, ако стане президент, но след това така и не го изпълни.

The New York Times посочва, че републиканският президент не е плащал данък върху доходите си за 10 от 15-те години между 2002 и 2017 г. През 2018 г. той е получил и 427.4 млн. долара от лицензиране на неговата риалити програма.

Разследването на медията се публикува само месец преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, в които Тръмп се изправя срещу демократа Джо Байдън. Тя неминуемо ще се превърне в една от основните критики в кампанията срещу втори мандат на Тръмп.

Тръмп вече нарече доклада “абсолютни фалшиви новини” на пресконференция в Белия дом и отново посочи продължаващ одит като причина да не публикува данни за данъците си.

Гаф в предизборната кампания на Тръмп: на постер за американската армия сложиха руски “МиГ-29” (снимка)

Алън Гартън, адвокат на Trump Organization, бизнес групата на семейство Тръмп, коментира в отворено писмо към New York Times, че президентът е платил милиони долари лични данъци през последното десетилетие, но без да посочва конкретни суми или да обръща внимание на цитираните от изданието числа.

Според изданието Тръмп е успял да минимизира платените си данъци чрез деклариране на големи загуби в бизнес групата си – 47.4 млн. долара за 2018 г.

The New York Times се позовава единствено на документи, подадени от Тръмп към правителството, в които не се споменава какво е точното финансово състояние на президента.

Във видеото горе можете да си припомните момента, в който специални агенти изведоха Тръм от залата за пресконференции в Белия дом, заради стрелба на въоръжен мъж в близост до сградата. Повече подробности за този случай прочетете тук:

Специални агенти изведоха Тръмп от брифинг заради стрелба пред Белия дом (видео и снимки)

Източник: Капитал

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции