<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68555" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как България ...

Доскоро Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия

07 Юли 2020
0 906

Първо Сърбия контролираше пандемията, сега е обратното – пандемията вече контролира Сърбия. В много градове на страната е обявено извънредно положение. Междувременно Гърция затвори границите си за сръбски граждани.

Как България изпусна заразата

Строгите карантинни мерки и продължилите със седмици ограничения в обществения живот доведоха до стабилизация след появата на заразата – изглеждаше, че пандемията е овладяна. Сега обаче коронавирусът контролира Сърбия. И това е свързано не на последно място със сръбските парламентарни избори на 21 юни, пише Михаел Мартенс във ФАЦ, цитиран от Дойче веле.

Доскоро Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия

Прибързано връщане към нормалността

По време на предизборната кампания общественият живот в Сърбия бе „отключен“ така, както почти никъде другаде на континента. Същевременно властите отново допуснаха големите спортни събития да се провеждат пред публика. Така например в началото на юни 25 хиляди души посетиха полуфинала за купата на страната между отборите на „Цървена звезда“ и „Партизан“- Белград. Няколко дни по-късно пък 10 000 фенове се събраха да честват шампионската титла на „Цървена звезда“, след което петима играчи дадоха положителни проби за коронавирус. Не е известно колко фенове са се заразили на мача или по време на последвалото тържество. С положителна проба се оказа и Новак Джокович, който организира тенис-турнир в Белград – отново пред пълни трибуни.

Вълна от възмущение срещу Джокович след положителния тест на Григор Димитров (снимки)

Доскоро Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия

Политиците не останаха по-назад. На предизборна среща в Нови Пазар, най-големия град в югозападна Сърбия, дългогодишният министър Расим Ляич скочи като рокпевец от сцената сред публиката и бе понесен на ръце от привържениците си. А триумфалната победа на управляващата Сръбска прогресивна партия бе отпразнувана в централата ѝ традиционно – с танци, прегръдки и целувки.

Доскоро Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия
Расим Ляич

Белград е укривал умишлено данни?

Междувременно с положителни проби за коронавирус са председателката на парламента, министърът на отбраната и пълномощникът за Косово. Общият брой на заразените е 16 131, на починалите – 311. Според Балканската информационна разследваща мрежа БИРН, регистрираният напоследък ръст се дължи на това, че властите са укривали реалния брой на заразените. Правителството отхвърля обвинението.

Случващото се в последните дни обаче категорично говори за това, че положението изобщо не е овладяно. Освен в тежко засегнатия Нови Пазар, където болницата е претоварена, извънредно положение е обявено и в редица други градове, като Враня и Крагуевац. По икономически причини обаче правителството всячески се стреми да избегне повторно налагане на пълно ограничение на обществения живот. „Ако въведем такива рестриктивни мерки както през март и април, не само ще имаме икономически проблем, а изобщо няма да имаме икономика“, каза министър-председателката Ана Бърнабич.

Доскоро Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия

Претоварена здравна система

Очевидно Сърбия няма достатъчно капацитет да се справи с положението. Близките медии до управляващите тръбят, че положението е под контрол. Но както се вижда от кадрите в социалните мрежи – болниците са препълнени, а хората чакат за помощ по коридорите.

Гърция затвори за сърби, Европа се връща към ограниченията заради Covid-19

Пред сп. “Шпигел” епидемиологът Зоран Радованович казва, че Белград твърде рано е разхлабил ограниченията – за да могат да се проведат изборите през юни. Той настоява общественият живот отново да бъде свит и да не се провеждат фестивали и други подобни прояви. Но лично той не вярва, че властите ще предприемат такива мерки. Радованович добавя, че сръбската икономика няма да издържи повторна блокада. 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции