<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92166" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Готвене на пи...

Доставчик на храна си прибра поръчката, след като я снима за доказателство, че е получена (видео)

21 Юни 2021
0 1741

Доставчик на храна от известната в САЩ верига DoorDash бе хванат на запис от охранителна камера да си прибира поръчката, която току-що е заснел, че е оставена на адреса, пише Ladbible.

В записа се вижда как жена оставя торбичка с предполагаемата хранителна доставка, прави снимка и после най-спокойно си я взима и поема на обратно. Видеото е споделено от клиента на доставката, което се разбира и от гледната точка на камерата – от дома, пред който спира доставчикът.

Постът предизвика очаквани гневни реакции, но имаше и такива, които недоумяват лекомислието на крадеца, при все че в САЩ вече всеки има охранителна камера на верандата си.

В ъпдейт към поста, клиентът уточнява, че се е свързал с компанията и оттам са го уведомили, че въпросният доставчик е освободен от длъжност. Като компенсация те са му предложили безплатно меню по избор, но по думите му са объркали поръчката. Ама че ирония!

Това не е първият инцидент на шофьор от споменатата верига, който си прибира храната, която току-що е донесъл на адрес. Преди месеци подобен случай доведе до уволнението на друг доставчик, отново жена и при аналогична ситуация.

Нагъл доставчик на храна открадна поръчка, след като засне “доказателство”, че е оставена на адреса (видео)

Веригата DoorDash набра скорост в месеците на пандемията със своеобразна безконтактна доставка по адреси. Куриерите ѝ са инструктирани да оставят поръчката на верандата на клиентите си, където вече ги чака сумата за услугата. От тях се изисква да щракнат поръчката на място и да позвънят на клиента, че е доставена, след което могат да си тръгнат.

При ноемврийския случай с открадната поръчка от компанията излязоха със становище, че:

“Ние нямаме никаква толерантност към такова поведение, работим активно за идентифициране на шофьора и незабавно ще го отстраним от платформата си. Искрено съжаляваме, че този инцидент проваля стремежа ни да предоставяме безупречна услуга на нашите клиенти всеки ден и благодарим за тяхната помощ при решаването на проблема.”

Източник: Ladbible

Видео: TikTok

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции