<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72009" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Алексей Нава...

“Доста вероятно” е Навални да е отровен, обяви германското правителство

24 Август 2020
0 496

Правителството на Германия обяви, че е “доста вероятно” популярният критик на Кремъл Алексей Навални да е бил отровен. В момента руският опозиционен политик се лекува в болница в Берлин.

В събота той беше транспортиран от руския град Омск в Германия. Здравето на Навални се влоши внезапно в четвъртък миналата седмица, когато той и екип от негови сътрудници се прибираха в Москва със самолет от сибирския град Томск. Тежкото състояние на Навални принуди самолетът да направи аварийно кацане в Омск, на 2700 километра от Москва, където политикът беше откаран в безсъзнание в градската болница за спешна помощ.

Снимка: Twitter/Kira Yarmish

Алексей Навални замина за лечение в Германия

Според сътрудниците на Навални, той е бил отровен с чаша чай, която е купил на летището в Томск, преди да се качи на самолета за Москва.

“Имаме пациент, който доста вероятно е бил отровен”, каза говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт пред репортери в Берлин.

“Подозрението е, че… някой е отровил г-н Навални – че някой сериозно е отровил г-н Навални. За съжаление има примери в новата история на Русия, заради които светът гледа много сериозно на това подозрение”, каза Зайберт.

“Защото има определена вероятност за отравяне, има нужда от защита”, каза още говорителят на Меркел на редовната си пресконференция.

“Ще оцелее”

По-рано активистът Яка Бизил – основател на хуманитарната фондация „Кино за мир“, която транспортира със специален самолет Навални от Омск в Берлин – каза, че той ще оцелее, но ще бъде „извън строя“ в продължение на месеци.

От събота сутринта Навални е настанен в болницата „Шарите“, откъдето още не са коментирали състоянието му. Той е под специална охрана, която му беше осигурена от германската държава, след като канцлерът Ангела Меркел обяви, че Навални е със статут на специален неин гост.

Навални е викал и стенел на борда на самолета, когато му е прилошало (видео)

В четвъртък опозиционният политик се озова в болницата за спешна помощ в сибирския град Омск, след като състоянието му внезапно се влоши по време на полет от Томск за Москва. Самолетът принудително кацна в Омск и той беше транспортиран в болницата. Подозренията са, че е бил отровен, въпреки че до момента няма официална диагноза за това какво се е случило със здравето му.

От болницата в Омск казаха, че на Навални са направени пълни изследвания, включително за наличие на отрова в организма му. Такава не е открита, коментира главният лекар Александър Мураховски, преди пострадалият да бъде транспортиран за Германия.

Зам-главният лекар на болницата в Омск: няма отрова в организма на Навални (видео)

„Не познавам лично Навални – нямам общо с него. „Кино за мир“ също няма общо с руската политика. Това беше молба от хуманитарен характер, на която откликнахме“, каза Яка Бизил пред АФП.

“Организирахме полета и за щастие след някои пречки нещата се получиха и пациентът пристигна безопасно в Берлин“, каза още той. Във видеоинтeрвю за „Билд“ Бизил потвърди, че Навални е понесъл добре полета. Но това не променя „тревожната като цяло ситуация“, добави активистът.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции