<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80056" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия обя...

Доц. Ангел Кунчев: Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки, януари ще напълним болниците

15 Декември 2020
0 1385

“Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и кажем: “Юруш на празниците – събирайте се, пазарувайте, обикаляйте молове, ходете в ресторанти”, ефектът ще е поразителен. В средата на януари ще напълним драматично болниците и броят и на болните, и на смъртните случаи, ще нарасне значително.”

Това e заявил главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във вторник по време на семинар за ваксинопрофилактиката, цитиран от Mediapool.

Той e посочил, че до края на седмицата трябва да се реши какво ще прави правителството с мерките.

Доц. Ангел Кунчев: Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки, януари ще напълним болниците

“От една страна имаме заявеното желание на властта мерките да бъдат разхлабени. Очаквано с огромно желание от хората разпускане, което да им даде възможност да празнуват празниците нормално. От друга гледна точка цифрите показват една започваща тенденция на оптимизация, едно плато, леко намаление на новите положителни случаи. В последните дни намалението започва леко да се усеща и в натиска върху болниците, ограничи се и там приемът”, е посочил Кунчев.

Той е коментирал, че на този фон ако се пристъпи към рязко разхлабване на всички мерки, отчетеният към момента спад на заболелите много бързо може да бъде обърнат. Кунчев е отчел, че в Европа за последните 14-дневни периода се наблюдава ръст на новите случаи на коронавирус с 4.5%, а в България спад с 4.8%. Има обаче държави, които бележат и много по-сериозен спад като минус 25.7% в Исландия, минус 19.4% в Гърция, минус 20.1% в Италия, минус 19.1% в Унгария, минус 18.6 в Испания. В същото време има и страни със значителен ръст – в Дания той е 70%, в Кипър – 28%, в Литва – 29%, в Холандия – 46%, в Словакия – 47%.

“Картината е разнообразна, като в голяма степен зависи от това каква държава какви мерки прилага”, е заявил Кунчев.

Здравният министър и Лекарският съюз се обявиха против разхлабване на мерките преди празниците (видео)

По-рано днес срещу разхлабването на мерките се обяви и съсловната организация на лекарите, чието ръководство се срещна с премиера Бойко Борисов и здравния министър.

Източник: Mediapool

Заглавна снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции