<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80266" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатът Ва...

Доц. Ангел Кунчев: Ваксината може да дойде в България още на 25 декември (видео)

18 Декември 2020
0 290

“Ваксината срещу Covid-19 може да дойде у нас още на 25 декември. Има дежурни екипи на Националния ваксинационен щаб, които я чакат.” Това съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Здравей, България” по Нова тв.

„На 24 декември от Брюксел тръгват всички UPS камиони, които разнасят ваксината в цяла Европа. Заради разстоянията в Холандия ще пристигне за 2-3 часа, при нас – за повече от 24. Вероятността да пристигне в България точно на Коледа е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София”, обясни доц. Кунчев.

По думите му първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози. Началото на имунизацията ще е в 6 болници в София. Втората пратка се очаква в първите дни на 2021 г. А по-сериозни количества ще пристигнат още през февруари.

Не е ясно кой ще е първият ваксиниран, но когато бъде избран, той ще бъде оповестен, ще има възможност медиите да го снимат.

Ваксинацията срещу Covid-19 в Европейския съюз започва на 27-29 декември

„Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение”, коментира доц. Кунчев. Той не смята, че е притеснителен фактът, че ваксината беше измислена толкова бързо. „Ако дойде след 3 години, за какво ни е?”, попита Кунчев. „Това, което правят и Moderna и Pfizer, е толкова модерно и революционно, че оттук нататък ще се използва и за други ваксини”. 

Доцент Кунчев каза още, че ще има кампания, с която да бъдат разяснени позитивите от ваксината. 

„Минахме през втората вълна. Оптимист съм. Първо, защото идва пролетта, второ, защото ваксините идват”, обясни доц. Кунчев. В края на март доц. Кунчев очаква случаите на заразени с Covid-19 да са по-малко, защото по-топлото време оказва влияние.

Вече вървят и обсъждания с ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев как ще се гласува, особено що се отнася до карантинираните.

Той коментира и мерките срещу разпространението на заразата.  

Коронавирус: всичко най-важно за започващите ваксинации

„Хиляди са глобените за неносене на маска. Санкцията е до 300 лева при първо нарушение”, обясни държавният здравен инспектор. „Никога не съм твърдял, че контролът е ключов. Хората трябва да знаят какво да правят и да го правят”.

„Има 3 групи предприятия, които изпълниха доста точно мерките – хотели, училища, магазини. Навсякъде има контрол, дезинфектанти. Желание за съдействие от тяхна страна има”, коментира доц. Кунчев. „Имат или нямат ресурс, не ме интересува, ще организират нещата така, че и отвън да има контрол”.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции