<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ново от Pfizer: В...

Доц. Ангел Кунчев: Ваксините за Covid-19 ще дойдат у нас през март (видео)

18 Ноември 2020
0 1253

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призна, че е притеснен относно две от ваксините, изискващи специално съхранение. Той коментира пред bTV, че инвестициите ще представляват “много сериозни суми”.

“Две от тях изискват наистина различни условия на съхранение. минус 70 – минус 80 градуса предполага доставката на хладилна техника и то в големи количества за относителна кратък срок.”

„Мен ме плаши това, че ще работим с такъв тип ваксина, тъй като тя изисква много добра логистика. Ние разполагаме само с два дни от извеждането от тази хладилна среда до прилагането на хора, което значи, че за този кратък срок тя трябва от РЗИ да стигне до общопрактикуващите лекари. Те да си направят списъка, хората да са налице и в рамките на няколко часа да бъдат обхванати и отчетени, което не е никак лесна задача“, допълва още доц. Кунчев.

На въпрос какви инвестиции ще трябва да направи страната ни, за да закупи и съхрани ваксините изискващи съхранение при много ниски температури, доц. Кунчев заяви, че те са огромни, но не може да конкретизира в момента.

“Имайте предвид, че един обикновен такъв хладилник с неголям обем, който поддържа минус осемдесет градуса струва между 25-30 000 и повече лева.”

Ново от Pfizer: Ваксината e 95% ефективна и без странични ефекти, искат спешно одобрение от регулаторите

Личните лекари ще получават ваксината и ще трябва в рамките на установения срок да я прилагат на пациентите си.

Снимка: БулФото

„За ваксините, които не изискват специфични условия, Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания“, обясни Кунчев.

Ваксинирането срещу Covid ще бъде безплатно и доброволно за българските граждани (видео)

“Според мен основното количество ще дойде през март-април, но има голямо състезание на чисто търговска и политическа основа”

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции