<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80948" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Извънреден б...

Доц. Ангел Кунчев: Върви се към постепенно разхлабване на мерките (видео)

04 Януари 2021
0 703

Върви се към постепенно разхлабване на мерките, а трендът в развитието на епидемията от коронавирус в страната определено е надолу.

Това заяви днес пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че до средата на януари ще се види резултатът от събиранията на хора по време на празниците. По думите му болниците сега работят много по-спокойно, а здравната система се е справила с натоварването.

Снимка: Булфото

По повод спазването на мерките по време на празниците Кунчев каза, че няма да има взривоподобно увеличаване на болните. Според него мерките са се спазвали на прилично ниво. Той съобщи, че има стотици хора, глобени за неспазване на карантина и за неносене на маски.

“Имаме опит от години назад, че по време на празници статистиката за заболеваемост не е точна. Трябва да изтече една работна седмица, за да видим как ще подейства пускането на малките деца на ясла и училище от днес. От данните ще се види дали може да се ускори процесът на връщане на по-големите в училище. Засега те са вкъщи до края на месеца”, каза Кунчев.

Извънреден брифинг на здравния министър: Леки странични ефекти дотук са проявили 4-ма ваксинирани (видео)

Кунчев потвърди казаното от здравния министър Костадин Ангелов, че с пристигналите днес 25 000 дози ваксини ще може да започне ваксиниране в домове за възрастни хора, както и на работещите в сферата на образованието. До 3 февруари ще бъде извършена трета доставка на ваксини, с които доставените дози ще станат 100 хил.

“Ще започнем много по-масова имунизация. В последните дни нарасна процентът на над 40-45 на желаещите медицински лица да се ваксинират, в някои медицински заведения е 100%. До края на месеца може да разполагаме с 3 от общо 6 ваксини. България предстои да получи ваксини от поне още 5 фирми.

Снимка: Булфото

Кунчев информира, че всеки ще има възможност да бъде имунизиран, вкл. здравно неосигурените. Това ще стане чрез личните лекари, пред които всеки трябва да изяви желание да се имунизира.

“Хората видяха, че няма странични реакции. Колко е продължителен имунитетът ще видим във времето. Ако имунитетът е по-краткосрочен, ще трябва да се правят многократни имунизации, както е при грипа”, уточни Кунчев.

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции