<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80722" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Преди година:...

Доц. Ангел Кунчев: Мерките имат ефект, но отхлабването им ще се обсъжда след 11 януари (аудио)

28 Декември 2020
0 2330

6521 са потвърдените случаи на COVID-19 за последните седем дни, което е спад с 44% спрямо предходната седмица, показват данните от Единния информационен портал. В същото време с 22% намалява и общия брой на тестовете, въпреки приравняването на PCR-ите и антигенните, пише Свободна Европа.

През последните седем дни се наблюдава намаляване на броя на пациентите, настанените за лечение в болниците. На 21 декември те бяха 6624, а на 28 декември те са вече 5571, което е спад с 16%. Броят на настанените в интензивните отделения е почти идентичен като преди седем дни те са били 536, а сега са вече 523.

За седмица броят на починалите, които са дали положителна проба за Covid-19, е 555 души. Те са с близо 40% по-малко от жертвите са предходния седемдневен период, които бяха 921.

Между 21 и 28 декември като излекувани са регистрирани общо 11 250 души, което е с близо 30% по-малко спрямо предходните седем дни, когато те бяха 16 038.

“Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари”, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че едва тогава може да помисли за разхлабване на мерките и подчерта, че във всяка грипна епидемия по празниците се намалява спад на новите случаи, защото хората отлагат преглед при лекар.

Доц. Ангел Кунчев: Мерките имат ефект, но отхлабването им ще се обсъжда след 11 януари (аудио)

Процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празничния период някои от болниците са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа, обясни доц. Кунчев, според когото сме поставили „началото на края на тази пандемия“.

Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята специалистът. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.

Първите количества са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, уточни доц. Кунчев в предаването „Преди всички“. Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи, увери главният държавен здравен инспектор.

Първият ваксиниран българин е проф. Костадин Ангелов: Нямам търпение да прегърна 70-годишния си баща (видео)

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.

Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.

„С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи“, обясни Ангел Кунчев.

Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта.

Ваксинацията срещу Covid-19 днес продължава в още градове в страната

Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да съобщи за такава реакция. До момента от близо 700 имунизирани вчера лица няма такива, отбеляза доц. Кунчев. По думите му говорим за очаквани реакции, описани в листовката и знаем, че е възможно да се проявят, макар и рядко.

Запитан за тенденцията на намаляване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с коронавирус, Ангел Кунчев изтъкна, че по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар, затова „официалната статистика почти се срива“. Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките.

Горе можете да чуете част от казаното от доц. Ангел Кунчев. Цялото интервю изслушайте тук.

Източник: БНР, Свободна Европа

Аудио: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции