<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78744" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какви н...

Доц. Ангел Кунчев: Мерките няма да бъдат разхлабени рязко на 21-ви декември (видео)

27 Ноември 2020
0 1517

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от Covid-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смъртност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността”. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Не мисля, че мерките са забавени – навременни са. Имам два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките“, добави той.

Доц. Ангел Кунчев: Мерките няма да бъдат разхлабени рязко на 21-ви декември (видео)

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.

Вижте какви нови мерки срещу Covid-19 влизат в сила от довечера

„Здравната ни система лекува 6 600 души в момента и изписва между 1 000 и 2 000 души всеки ден, които са излекувани. Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно може мерките да бяха въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, каза още Кунчев. 

Той обясни, че на 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат рязко.

“Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех”, каза главният държавен инспектор.

И добави: „Дискусията за праговете я слушам от много време. Такъв начин на планиране е неправилен и невъзможен. Никоя страна не работи така. Всички следващи мерки трябва да бъдат продиктувани само от получените резултати. Те ще бъдат постепенно разхлабвани. Ако постигнем успех ние смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас.“

“Идеята ни с тези мерки е да успеем да дадем на хората едни нормални празнични дни”, посочи Кунчев.

„Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, докато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота“, каза специалистът.

По думите му числото R, което показва колко човека заразява един болен, е повече от единица все още. „Ако мерките имат ефект, ще отчетем забавяне на разпространението. От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним на PCR тестовете. Много зависи какви ангигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболяемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме след всеки положителен антигенен тест, той да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура за осигуряваме на 1 млн. теста“, допълни той. 

Той изрази убеждение, че ще се узаконият SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина. Това обаче изисквало промяна в закона.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции