<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86402" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Регистрираха...

Доц. Ангел Кунчев: Няма български модел за справяне с коронавируса (видео)

31 Март 2021
0 536

“Няма български модел за справяне с коронавируса.” Това отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ в сряда сутрин.

Той допълни, че в целия свят няма модел за борбата с пандемията.

Мотивът за българския модел беше лансиран от управляващите, често повтарян и от премиера Бойко Борисов, и от здравния министър Костадин Ангелов, макар и напоследък по-рядко.

„Опитваме се да намерим златното сеченеие и да предпазим колкото се може повече хора. Но това, което виждам, е и че прилагането на крайни мерки също не е решение. Една въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Той зададе и нова граница на заболеваемостта, която здравните власти щели да бъдат доволни, ако удържат – около 750-800 на 100 хил. По думите му „ако се стабилизираме на такива нива, няма да е толкова лошо“.

И отново се позова на вече даваната като лош пример Естония – „Лошо е, ако достигнем 1500 на 100 хил. като в Естония“.

Вчера здравните власти обявиха постепенно разхлабване на мерките от 1 април, като се аргументираха с това, че епидемията е в плато и откроиха като „тенденция“ наблюдавания еднодневен спад в броя на хоспитализираните.

„Ефектът, който търсим, е да не продължи рязкото нарастване на случаите“, обясни още Кунчев.

Той добави, че „търсенето на баланс винаги е спорно“.

„Мисля, че така, както подхождаме много внимателно, бихме могли да видим какъв ще е ефектът от разхлабването. Разпределили сме мерките във времето. Опитваме се да дадем този отдушник, който крие най-малко рискове“, каза още Кунчев.

Той даде и пореден пример – с какво било по-рисковано да седнете да пиете едно кафе на открито от това да работите в офис 8 часа и да не отваряте прозореца, за да проветрявате.

Моловете обаче били по-опасни, младите хора се събирали там, правели си срещи, били като „агората в Древна Гърция“.

„Бяхме обвинявани, че не даваме перспектива, сега я даваме“, твърди още Кунчев.

Той коментира, че ефектът както от затягането, така и отпускането на ограниченията ще стане ясно след известно време, защото на дневна база има изкривяване.

По думите му мерките се разхлабват, но с условие, че ако продължи растежът, пак ще бъдат взети мерките така, че „те да осигурят ненатоварване в такава екстремна степен на болниците“.

Той обясни, че нямало нужда от зелените коридори в магазините.

Кунчев не даде ясен отговор на въпроса дали в момента сме в пика на третата вълна.

„Надяваме се това да е най-високата точка от третата вълна, задържането вече е налице“, каза той.

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции