<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Излезе докум...

Доц. Ангел Кунчев: Няма да е лесно да достигнем заветните 70% ваксинирани (видео)

09 Декември 2020
0 935

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. “Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, за да прекъснем предаването на вируса, но никак няма да е лесно”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в “Денят започва” по БНТ.

Той отчете, че на базата на опита с противогрипните ваксини, които са препоръчителни и процентът ваксинирани не е много висок, то очакванията не са обнадеждаващи, но все пак “има разлика що се отнася до Covid-19 в етап на много широко разпространение, тежко протичане и висока смъртност.”

Снимка: БулФото

В момента се изготвят списъци с медицинските специалисти, които имат желание да бъдат ваксинирани.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък – 20-30% желаят да се ваксинират, на други – почти 100%, каза Кунчев.

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап.

Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки – 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини.

Излезе документ със страничните ефекти от ваксината на Pfizer и BioNTech (видео)

Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран. ЕК работи в насока за създаването на единен европейски документ, каза главният държавен здравен инспектор.

Той предположи, че антигенните тестове ще се приравнят на PCR тестовете, но отбеляза, че самият той не е голям привърженик на това. Обясни, че на пазара има много и различни като качество антигеннни тестове и това ще доведе до разминаване в резултатите.

Коронавирус: какво могат бързите тестове и какво – не

Даваме си сметка какво затруднение е да не работят детските градини. Имаме намаление със 7,1% на новите случаи. Всичко има смисъл, за да намалее темпът на разпространяване и смъртността.

Можем да изкараме едни нормални празници, със събиране на 10-15 души. Но ако се събираме в огромни компании, резултатът ще го видим на 7-8 януари, каза в заключение доц. Кунчев.

Източник: БНТ, “Денят започва

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции