<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83206" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доказателств...

Доц. Кунчев: Британския щам е до 100 пъти по-концентриран в гърлото, трябва да спазваме дистанция от 2,5 м (видео)

05 Февруари 2021
0 3297

“Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите – FF52. Маса мерки, които не винаги има как да се осъществят.” Това заяви в предаването “Денят започва” по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му нови варианти на заразата ще има непрекъснато, но хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет, въпреки това пазят от тежко протичане и смъртност.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че много често пандемиите преминават по такъв начин – с двувълново или тривълново протичане. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия и свинския грип, а 2018-2019 г. и при испанския грип.

Доц. Кунчев: Британския щам е до 100 пъти по-концентриран в гърлото, трябва да спазваме дистанция от 2,5 м (видео)

“Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху тая характеристика се наслагват и други неща – колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките”, категоричен беше Кунчев.

Според него, разхлабването на мерките е било много внимателно – само с една трета от учениците от горния курс и с моловете, при които, по думите му, е имало известна несправедливост.

Брифингът на Щаба: Имаме три седмици да се подготвим за новия пик и третата вълна (видео)

“Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям”, каза доцентът.

Постепенното увеличение на случаите сега не е резултат от връщането на учениците, ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни, заяви той. Не е причината и отварянето на моловете, то беше очаквано, в Западна Европа то е в много високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме подготвени.

Кунчев заяви, че никой не се бърка на решенията на щаба, но е нормално и да се вслушват какво се случва в икономиката, “нормално е да чуваме и тегобите на социалния министър, който вижда колко много хора остават без работа, ние сме граждани на тази страна и не ни е безразлично какво се случва”.

Главният държавен здравен инспектор каза, че ако се одобри и четвърта ваксина срещу коронавируса, едва тогава ще има някаква възможност за избор, но само в ограничени категории.

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции