<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88178" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С над 26% се е у...

Доц. Кунчев: Ваксината на “Johnson&Johnson” у нас ще се използва без ограничения (видео)

26 Април 2021
0 486

“Знаете, изчаквахме решението на САЩ за Johnson&Johnson, то е положително. Междувременно още седем страни взеха своето решение. То е по посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение. Очакваме още една доставка и ще се разпредели в празничния период”. 

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг преди минути.

ЕМА откри възможна връзка между ваксината на Johnson&Johnson и редки случаи на тромбози

„Би било добре ваксината на Johnson&Johnson да се използва при групи, където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла”, каза още той.

И допълни: „Смятаме да насочим част от ваксината към туристическата индустрия, да започнем имунизацията преди старта на сезона, тъй като ваксината е еднодозова и може да се издаде сертификат веднага след нея. Публикуван е графика на работа за имунизационните пунктове”.

“Основно през следващите седмици ще има РНК ваксини като доставки”, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„138 000 дози дойдоха днес от ваксината на Pfizer. Следващата седмица очакваме 270 000. Така ще бъде до края на месец май. Последния понеделник на май на 31 ще очакваме 410 000 и така ще бъде до края на месец юни. Знаете, за второ тримесечие 3,5 млн. дози се очакват от ваксината на Pfizer, както и близо 420 000 от Moderna“, обясни Кирилов.

По отношение на “зелените коридори” по празниците ще работят общо 26 ваксинационни центъра. Четири от тях ще бъдат в София – в Александровска болница, „Света Анна”, ВМА и „Пирогов”.

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции