<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93387" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намаляват ка...

Доц. Кунчев: Възможна е нова вълна на коронавируса преди септември (видео)

07 Юли 2021
0 454

Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември. Това допусна в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му „огънят гори“ в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава.

На въпрос има ли риск на бум от заболели по българското Черноморие той коментира, че не може да се каже точно къде ще възникне тази вълна. Възможно е „вносът“ на вируса да е именно от туристите.

Доц. Кунчев обясни, че не може да се каже от сега какви мерки ще бъдат върнати при евентуална нова вълна на коронавируса.

Намаляват капацитета на заведенията и затварят моловете у нас при вълна на Делта варианта (видео)

Наскоро излезе доклад на Националния център за обществено здраве, където е посочено, че голямата смъртност от коронавирус означава, че здравната ни система не е успяла да се справи. Според Ангел Кунчев създаването на доклада е добра идея. По думите му обаче в него има много неточности и груби грешки.

„Една от тях е, че в него е посочено като голяма грешка, че е имало изключение за някои хора при граничния контрол. Кунчев обясни, че тези изключения са препоръка на ЕК и те са факт във всички държави и касаят много специфични групи“, коментира Кунчев.

Относно ваксините, които залежават по складовете, той заяви, че главно те са от препарата на AstraZeneca. Първите изтичащи количества са в края на юли, има количества и в края на август. Предприети са мерки някои от доставките на ваксини да бъдат отложени за по-късен етап, но според Кунчев ключово е да се възстанови доверието във ваксините и желанието на хората да се имунизират.

„98% от починалите от коронавирус в САЩ са неимунизирани. Какво по-показателно от това“, заяви той.

Вчера пациентски организации поискаха оставката му заради предложението му неваксинираните да плащат лечението си сами. Те го обвиниха в дискриминация.

Пациентски организации искат оставката на Ангел Кунчев заради идеята “неваксинираните да си плащат”

„Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира да се предпази. Всичко останало са второстепенни факти, които не трябва да решават основно“, заяви доц. Кунчев.

По думите му такова предложение не е правил и няма намерение да прави, което обаче не означава, че не харесва идеята.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции