<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76619" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Собственици ...

Доц. Кунчев: Много е вероятно и малките ученици да минат на дистанционно обучение (видео)

28 Октомври 2020
0 5016

Епидемичната ситуация се утежнява, някои болници вече изпитват затруднения и мерките ще се затягат, особено ако хората продължават да не спазват предписанията на властите, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пред bTV той посочи, че 2-седмичното затваряне на барове и дискотеки и минаване на гимназисти и студенти на онлайн обучение може да се окаже по-дълго, ако не прекършим кривата на заболеваемостта.

Затварят гимназиите и университетите от четвъртък до 12 ноември със заповед на здравния министър

„Много е вероятно“ и най-малките ученици да учат дистанционно – въпреки позицията на МОН, че при тях ефективността на тази форма е най-ниска и има най-много трудности. „Ако данните покажат, че е необходимо, ще минат на дистанционно обучение“, подчерта Кунчев.

Той сподели, че въпреки мащабните национални мерки от вчера вечерта, остава възможността да се вземат решения на местно ниво.

„Проблемът със смесването на медицина и политика е едно от най-вредните неща в случая. Заведенията смятат, че са нарочени и някой ги мрази; училищата смятат, че ги ограничаваме“, коментира експертът.

Според него има голяма вероятност извънредната епидемична обстановка да бъде удължена, но не се ангажира с конкретни прагове на заболеваемост.

„При другите респираторни заболявания има 2-3-4 седмици пик и следва спадане. Дали ще стане така се надявам, но не вярвам – не се държи като типичен респираторен вирус“, каза той.

Кунчев, който е в самоизолация след контакт с болния премиер Борисов, коментира изненадващата оставка на начланика на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. По думите му, това е станало докато вече е бил под карантина, но от това, което знае по случая, „най-вече заради свалянето на карантина на президента и на министър-председателя се е стигнало до това решение“.

Главният държавен здравен инспектор изрази мнение, че Пенчев е действал така, „за да не се пречи на процеса на управление на държавата“, докато хората са видели в това жест към Радев и Борисов и затова повече няма да се правят изключения.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции