<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76619" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Собственици ...

Доц. Кунчев: Много е вероятно и малките ученици да минат на дистанционно обучение (видео)

28 Октомври 2020
0 5020

Епидемичната ситуация се утежнява, някои болници вече изпитват затруднения и мерките ще се затягат, особено ако хората продължават да не спазват предписанията на властите, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пред bTV той посочи, че 2-седмичното затваряне на барове и дискотеки и минаване на гимназисти и студенти на онлайн обучение може да се окаже по-дълго, ако не прекършим кривата на заболеваемостта.

Затварят гимназиите и университетите от четвъртък до 12 ноември със заповед на здравния министър

„Много е вероятно“ и най-малките ученици да учат дистанционно – въпреки позицията на МОН, че при тях ефективността на тази форма е най-ниска и има най-много трудности. „Ако данните покажат, че е необходимо, ще минат на дистанционно обучение“, подчерта Кунчев.

Доц. Кунчев: Много е вероятно и малките ученици да минат на дистанционно обучение (видео)

Той сподели, че въпреки мащабните национални мерки от вчера вечерта, остава възможността да се вземат решения на местно ниво.

„Проблемът със смесването на медицина и политика е едно от най-вредните неща в случая. Заведенията смятат, че са нарочени и някой ги мрази; училищата смятат, че ги ограничаваме“, коментира експертът.

Според него има голяма вероятност извънредната епидемична обстановка да бъде удължена, но не се ангажира с конкретни прагове на заболеваемост.

„При другите респираторни заболявания има 2-3-4 седмици пик и следва спадане. Дали ще стане така се надявам, но не вярвам – не се държи като типичен респираторен вирус“, каза той.

Кунчев, който е в самоизолация след контакт с болния премиер Борисов, коментира изненадващата оставка на начланика на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. По думите му, това е станало докато вече е бил под карантина, но от това, което знае по случая, „най-вече заради свалянето на карантина на президента и на министър-председателя се е стигнало до това решение“.

Главният държавен здравен инспектор изрази мнение, че Пенчев е действал така, „за да не се пречи на процеса на управление на държавата“, докато хората са видели в това жест към Радев и Борисов и затова повече няма да се правят изключения.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции