<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75235" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пореден стря...

Доц. Кунчев: Можем да издържим дълго с 500 новозаразени дневно, обсъждат се мерки за възрастните хора (видео)

09 Октомври 2020
0 3106

“Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла. Обсъжда се и ограничаването на хората от най-рискова група”. Това заяви в предаването “Здравей, България” по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, сценариите за ограничаването на възрастните хора са три.

“Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна е пълната им изолация”, добави той.

Експертът посочи, че всички мерки за предотвратяването на зараза у нас са на масата и се обсъждат. Разбира се, че ако и други държави въведат строги мерки, това може да се случи и в България.

“Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези, които вече са в сила”, заяви Кунчев.

Според него, че ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва само у нас. По думите му, около 20% от положителните у нас имат нужда от медицинска грижа, а около 5% – интензивни грижи.

За пореден път здравният инспектор подчерта, че най-важното е личното самосъзнание на всеки от нас.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции