<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81902" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само 77 новоза...

Доц. Кунчев: Няма да лишим никого от втора доза ваксина срещу Covid-19 (видео)

18 Януари 2021
0 121

Всеки, който е получил първата си доза от ваксината срещу коронавирус, ще получи със сигурност и втората – без значение от забавянето с доставките на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Това подчерта пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ние не споделяме идеята на Великобритания да правим колкото се може повече първи дози“, категоричен беше той и обясни, че нови хора се имунизират само когато има гаранция, че по-рано ваксинираните ще могат да бъдат обхванати окончателно.

Доц. Кунчев: Няма да лишим никого от втора доза ваксина срещу Covid-19 (видео)

На какво се дължи намалената наполовина днешна доставка? „Знаем причината, но, ако искате подробности, трябва да питате производителя“, коментира Кунчев и допълни, че идеята е компанията да реорганизира производството си по начин, който ще ѝ позволи да извършва по-големи доставки и да отговори на голямото търсене.

България ще получи само половината от очакваните 35 000 ваксини от Pfizer

Той беше категоричен, че това е единственото нарушение на ритъма и то ще бъде компенсирано с по-голяма от заявеното доставка в средата на февруари.

Към момента около половината желаещи здравни работници в София са ваксинирани, докато в Пловдив и Бургас може да се започне втората фаза на имунизацията, стана ясно на брифинга.

„При тези темпове и при одобряване на нови ваксини, в пролетния сезон след март-април ще можем да започнем имунизирането на всички желаещи“, заяви доц. Кунчев.

По думите му от списъците при личните лекари ще има най-голям смисъл 2-3 седмици преди самата ваксинация, тъй като в противен случай има риск информацията за желаещите пациенти да се окаже неактуална.

По отношение на предстоящите избори главният държавен здравен инспектор посочи, че може да се осигури ваксинация на желаещите членове на екипи с подвижни урни за гласуване на карантинирани. Кампанията пък ще е според стандартните вече изисквания за брой хора, отстояние и противоепидемични мерки.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции