<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88006" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Едва 0.04% от ва...

Доц. Кунчев: Притеснен съм от това, което става в Индия (видео)

23 Април 2021
0 2509

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев сподели, че се притеснява от ситуацията в Индия.

„Знаете ли кое ме притеснява най-много в момента? Звучи малко странно – това, което става в Индия“, каза той пред NOVA и обясни на какво се дължи безпокойството му.

„Ако продължи вълната в Индия с тези размери както в момента, а и не съм сигурен, че регистрацията е пълна, но там е огромна заболеваемостта. Това струпване на много хора, събиране на три щама, защото при тях циркулират и трите, ще даде възможност на вируса да създаде толкова нови варианти, от които сто процента все някой ще е с добри качества за него си – бързо да се разпространява, да не се влияяе толкова от външните условия, да предизвика достатъчно тежко заболяване, да победи ваксината…“, каза Кунчев.

В момента Индия е в пика на заболеваемостта. Преди ден втората по население страна в света регистрира мрачен рекорд – около 295 000 нови случая и 2020 починали за денонощие.

„За следващото тримесечие проблемът с ваксините у нас ще бъде решен. Ще получим над 5,5 млн. дози”, посочи още главният държавен здравен инспектор.

Той обясни, че зелените коридори са „допълваща функция” към процеса по ваксинация и ще работят по празниците.

Брифингът за Covid-19: Излизаме от третата вълна, няма нито една червена зона в страната (видео)

„Отваряме ги в празничния период, защото голяма част от личните лекари няма да работят. Искаме хората, които имат желание да се ваксинират, да могат да го направят свободно”, добави той.

Кунчев каза още, че е нужно първа и втора фаза на ваксинацията да приключат бързо.

„В Израел има дни, в които няма нито един починал с Covid-19. Там рисковото население е ваксинирано на 86%. Великобритания също постига завидни резултати”. Доц. Кунчев добави, че страната ни се намира на 14-то място по заболеваемост в Европа.

„Излизаме от третата вълна, но пандемията остава непредвидима”, каза още доц. Кунчев.

Той коментира и ситуацията с Националния оперативен щаб така: „Ние ще работим, ако ни възложат задачи. Няма страна в Европа, която да няма такъв координиращ орган”.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции