Следва: Проф. Ангелов...

Доц. Кунчев: Регистрирана е само една алергична реакция при над 100 хил. поставени ваксини

21 Февруари 2021
0 1587

При поставени над 100 000 ваксини засега има само един случай на алергична реакция, който е овладян още в медицинския кабинет. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на посещение в Пловдив, цитиран от bTV.

По думите му нежеланите реакции след имунизация, които са регистрирани до момента са 153.

Проф. Ангелов: Има възможност за разкриване на денонощни ваксинационни центрове (видео)

„Най-често срещани са леки признаци на грип, което е показател, че имунната система работи, реагира и изработва антитела“, обясни Кунчев.

Според него това дори не може да се нарече нежелана реакция, тъй като тя е доказателство, че ваксината действа.

„За мен няма разлика в ефективността на нито една от ваксините, които се използват у нас“, подчерта още Кунчев. Той добави, че минимум година след ваксиниране хората могат да разчитат на имунитет.

Относно ваксината на „АстраЗенека“ главният държавен здравен инспектор обясни, че здравните власти са решили, че между първа и втора доза ще има 10 седмици интервал, тъй като това е времето за най-добрия имунен отговор.

Какъв е проблемът с ваксината на AstraZeneca?

От понеделник в процеса по ваксиниране ще се включат и 4300 лични лекари в страната, уточни Кунчев. Здравният инспектор заподозря саботаж в поведението на хората, които вече са се записали за имунизация, но после са се отказали.

„Не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят“, заяви Кунчев.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции