Следва: Поставянето ...

Доц. Кунчев след ваксинацията: Надявам се ресторантите да не отворят насилствено (видео)

20 Януари 2021
0 1918

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу Covid-19. Първата доза от ваксината му беше поставена в 10:30 ч., в сградата на Регионална здравна инспекция – София.

В началото февруари той ще получи и втората доза от препарата.

“Първоначалните колебания, страхове и всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Профилът на безопасност на ваксините е чудесен, надявам се че така ще бъде и за следващите”, заяви той след ваксинацията.

Запитан кога ще започнат да работят заведенията, той коментира: „За някои типове заведения периодът, в който не работят вече е 9-10 месеца, за други е 3-4 месеца. Има много семейства, в които двама души работят в този бизнес. Проявяваме разбиране. Утре ще има окончателно решение”.

И допълни: „Предлагаме след отварянето на заведенията да има някакъв период и тогава да се реши и за нощните заведения”.

Ресторантьорите още не са получили компенсации, възможни са протестни отваряния на обекти (видео)

Относно заплахите на ресторатьорите, че ще заведенията им ще отворят врати на 1 февруари, независимо дали мерките са облекчени или не, специалистът каза: “Надявам се да не го направят”.

“В повечето райони довършихме първата фаза на ваксинацията и започнахме работа с училища и старчески домове”, съобщи главният държавен здравен инспектор.

Защо България предпочете ваксината на AstraZeneca пред останалите

И добави: „Количествата от всички производители на ваксини се увеличават с много големи темпове особено след месец март. В повечето райони довършихме първата фаза. Започнахме работа с училища и старчески домове. Ще има възможност много бързо да преминем към трета фаза“, добави доц. Кунчев.

Той посочи, че ако една ваксина е преминала през изпитанията и доказала ефективност и безопасност, се приема, че тя отговоря на изискванията. Доц. Кунчев каза още, че съществена разлика между ваксините няма.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции