<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77780" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само два часа...

Доц. Мангъров за пръв път на брифинга за Covid-19: “Ситуацията е страшна, но най-добре е да не се затваря държавата” (видео)

12 Ноември 2020
0 13175

“Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че успяваме успешно да се справим с контрола върху коронавирусната инфекция на територията на страната.” Това каза на редовния брифинг във връзка с разпространението на Covid-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„България се намира на едно от средните места в ЕС по заболяемост, вчера беше на 16-о място на 14-дневна база. По 14-дневна смъртност България е на седмо място вчера. Смъртността показва нивото на организация на системата на здравеопазването и възможността ѝ да се справи с тази криза. Пред България по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Испания и Франция са съизмерими с нашата смъртност“, допълни той.

Вижте какви нови мерки срещу Covid-19 влизат в сила от днес (видео)

Министърът отчете и трайна тенденция на повишаване на излекуваните от коронавирус на дневна база.

„Почти наближават 1000 души на денонощие. За изминалото денонощие числата са обявени в Единната информационна система“, отбеляза той.

Проф. Ангелов коментира и заетостта на леглата, като отбеляза, че на национално ниво заетостта за неусложнените лекуващи се пациенти е 40, а за интензивните – 23%.

„Тези числа са абсолютно условни и динамични, защото тече абсолютен процес по реорганизация на цялата система на здравеопазването. Най-голям процент на използваемост на леглата и заетост се наблюдава в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен“, отчете той.

Здравният министър посочи още, че от началото на пандемията до момента диагностицираният с коронавирус медицински персонал е 3 459.

„Активните случаи са 1 802, от които на домашно лечение 1672. В лечебни заведения са 121, в интензивните отделения – 9. До момента 22 са починалите медицински специалисти: 17 лекари, 2 медицински сестри, двама санитари и един фелдшер“, добави проф. Ангелов.

От понеделник в страната до днес са излекувани 2306 човека, а от четвъртък до четвъртък – 4767.

Рекорден ръст на оздравелите от Covid-19 за денонощие, новите заразени са почти 4000

И призова: “Уважаеми съграждани, сънародници, не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките и не се самолекувайте – това е изключително вредно за вас, вашето здраве и ще доведе до тежки последици за българския народ.”

“Имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти. От „Ремдесивир“ вчера пристигнаха 43000 флакона, вторият транш на доставката за ноември. Днес ще заминат близо 2500 флакона към всички РЗИ. Вчера заминаха близо 2000“, добави проф. Ангелов.

Относно “зеления прозорец” за пазаруване за възрастните хора, министърът коментира: “Наясно сме, че предстоят дни, в които може да имаме занижаване на температурите, мъгли и заледявания. Ако това се случи, прозорецът ще бъде изместен следобед от 14.00 до 16.00 часа.”

„Тази мярка се обсъжда много. Искам да ви кажа, че до нея стигнахме след изключително задълбочен анализ, разговори, мнения, препоръки и в крайна сметка направихме това. В началото имаше няколко обсъждани възможности. Първото беше да имаме тричасови коридори, два тричасови коридора: един преди и един следобед. След това беше да имаме един тричасов коридор от 09.00 ч. Това не се възприе от другите граждани, които в този период трябваше да имат възможност да ходят в магазините и аптеките. След това имаше предложение да бъдат два коридора по два часа – от 08.00 до 10.00 и от 14.00 до 16.00“, обясни той.

По думите му ако се забелязва струпване от хора, часовият диапазон ще бъде разширен.

Бойко Борисов: До януари-февруари ще има ваксини, април-май ще тръгнем нагоре (видео)

Здравният министър посочи, че ваксината за Covid-19 ще бъде доброволна и безплатна за всички български граждани.

„Очакваме да приключат преговорите и регистрацията на ваксините на европейско ниво. От първите 6 ваксини, които ще бъдат произведени, България е заявила интерес към 3 от тях. Тези три ваксини са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата, което гарантира тяхната безопасност, приложимост и стандарти на високо качество и ефективност. Тогава българите ще имат достъп до тази ваксина – всички, които проявят интерес, това ще става доброволно. Достатъчни количества ваксина ще има за всички уязвими групи: граждани над 65 години, хора с хронични заболявания и тези, които са на първа линия – българските медици. Тя няма да влиза в имунизационния календар на България“, допълни той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че България, като една от страните с най-меки мерки, успява да задържи заболеваемостта и смъртността около средните показания за Европа.

Той също призова хората да не се презапасяват с лекарства, защото това няма да ги предпази и може да изправи системата пред сериозни проблеми и да застраши човешки животи.

Координационният център, който насочваше линейките в коя болница има легла за пациенти с Covid-19, ще бъде закрит. Това обяви директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев по време на брифинга на здравните власти.

Катя Сунгарска от Спешна помощ: Линейки закъсняват с 6-7 часа, във война сме! (видео)

Причината е, че след като бяха изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение.

Д-р Гелев обърна внимание, че във времената на коронавирус пандемия, катастрофите не спират, а инфарктите и инсултите не са намалели.

„Когато една болница е 50 и над 50% заета с коронавируса, дали е прецизирано, че всички тези хора, трябва там да се лекуват, води до дефицит при лечението на другите болести. На фона на нормалната ни заболяемост от всички възможни болести, сега се е притурил и Covid-19, за който по-истерично се възприема, че е нещо много страшно, което според мен не е точно така. Има усложнения и смъртност, но и при останалите има смъртност“, допълни директорът на ЦСМП – София.

“Реорганизацията на лечебните заведения продължава. До края на тази и началото на следващата ще имаме над 3 000 легла за среднотежки и тежки случаи на коронавирус и около 400 легла за интензивно лечение за София.” Това каза на брифинга директорът на “Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Това е процес, който не става за 1 минута. Нека хората да бъдат сигурни, че никой няма да бъде връщан и размотаван. Самото преобразуване изисква време. Прави се всичко възможно“, подчерта той.

Проф. Балтов благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова за това, че в няколко софийски ДКЦ-та вчера бяха открити кабинети, в които се извършват бързи антигенни тестове за коронавирус.

Той подчерта, че „Ремдесивир” е изключително тежък препарат със странично действие и не всеки трябва да го ползва.

„Плазмата също не е панацея, както всички смятат. Не всяка плазма съдържа необходимите антитела. Тя не е подходяща за всички“, каза директорът на “Пирогов”.

Доц. Мангъров, който наскоро оглави Covid клиниката в Инфекциозна болница, също участва в брифинга в Министерски съвет. Той обяви, че най-хубавото, което се случва, е, че няма признаци страната да се затваря и това е най-доброто решение.

По думите му, за това заболяване няма дефинитивно лечение и няма лекарство, което да се даде. Той каза, че било време да си отпуснем душата и да действаме по-медицински, защото вече всеки трети, който се разхожда, може да бъде заразен.

Затова противно на изказванията на специалистите преди него, той заяви, че не било нужно да се карантинират контактните лица.

Мангъров каза още, че отделението в Инфекциозна болница е пълно с пациенти. Доцентът заключи, че ситуацията е страшна, но най-доброто което се прави, е да не се затваря държавата.

Шефът на “Пирогов” проф. Балтов обяви, че категорично не е съгласен с изводите на доц. Мангъров за карантинирането. Той даде пример с положителен пациент с коронавирус, който имал отрицателен тест, но заразил между 18 и 25 души от персонала.

“Както, ако си спомняте, когато премиерът Борисов каза: “Балтов да се карантинира” и Балтов се карантинира и така не зарази нито един колега от “Пирогов”, уточни директорът на лечебното заведение и изрази категоричното си противопоставяне на твърденията на Мангъров, че трябва да има по-либерални мерки по отношение на карантината.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции