<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80799" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

Доц. Мангъров опроверга Бойко Борисов: Няма да се ваксинирам, имам антитела

30 Декември 2020
0 3377

„Не съм се ваксинирал и няма да го направя по две причини – едната е, че имам антитела, защото изкарах вируса безсимптомно. Аз съм сред тези 80% от хората, които са изкарали този вирус и човек като мен, чиято имунна система се е сблъскала с антигенната цялост на този вирус, няма нужда да се ваксинира“, обясни Доц. Атанас Мангъров – директор на Covid клиниката към Инфекциозна болница, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Като друга причина да не се ваксинира той посочи, че ваксината на Pfizer и BioNTech още е недостатъчно изпитана и според него е рисковано да се въвежда в масова употреба на този етап.

„Клиничното проучване на тази ваксина е започнало на 29 април тази година и е вкарана в употреба в края на ноември месец. Това са седем месеца. Ваксината за рака на шийката на матката е създадена от 1981 г. до 2006 г. и за нея още има резерви“, обясни Мангъров.

Той посочи, че е „за“ ваксините и самият той е ваксинирал няколкостотин души, но трябва да има основания, да се прави такова нещо.

Бойко Борисов призова доц. Мангъров да се ваксинира публично (видео)

„За да се спре епидемията, трябва да се достигне до колективен имунитет. Единият начин, който го играем в момента, човек се заразява, образува си антитела и не се разболява вече. Вторият начин е като се направи ваксина, само че тази ваксина е нова и има много рискове, които няма как да се установят за три-четири месеца“, заяви доц. Мангъров.

Той отправи съвет към всички хора, които са в рисковата група, да се ваксинират. Пред тях стоят две възможности – да се разболеят с всички произтичащи рискове или да поемат риска за ваксината, каза доц. Мангъров.

Целта на ваксината е да се предпазят хората да се разболеят от това нещо, всеки, който го е страх, да вземе да се ваксинира, отбеляза той.

Източник: bTV, „Тази сутрин“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции