<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87302" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румънци масо...

Доц. Околийски от СЗО: Не трябва да се обсъжда “изтегляне” на AstraZeneca, това е политически ход

13 Април 2021
0 364

„Фактът, че се обсъжда ваксината на AstraZeneca да бъде изтеглена от България, за нас е неразбираем“ – така представителят на СЗО за страната доц. Михаил Околийски коментира предложението на здравния министър Костадин Ангелов да се спре употребата на препарата при всички хора под 60-годишна възраст, пише “Булевард България”.

То беше направено в понеделник след получено писмо от португалското председателство на ЕС, което настоява за общ подход по темата от страна на всички държави членки. Сега експертните съвети у нас имат няколко дни да обявят дали да „изтеглят“ ваксината заради връзката ѝ с две редки тромбози.

Извънреден брифинг: Как ще продължи ваксинацията с AstraZeneca (видео)

„Цялата тази дискусия около AstraZeneca ми се струва по-скоро политическа или повлияна от други фактори, защото това е ваксина, която е доказала ефективността си. Мои близки са ваксинирани с нея и са напълно защитени от последствията на заразата. Не трябва да се спират ваксинациите, защото те спасяват човешки животи. Една доза от препарата не е достатъчна, за да предпази от вируса“, каза доц. Околийски пред БНТ.

„Препоръката на СЗО е да се получи втора доза, за да може човек да има защита. Тя трябва да е със същата ваксина, както първата инжекция“, каза той.

Доц. Околийски от СЗО: Не трябва да се обсъжда &#8220;изтегляне&#8221; на AstraZeneca, това е политически ход

Напоследък се обсъжда все повече дали ваксинираните с AstraZeneca да си поставят втора доза от иРНК препарат. Франция започна да го прави, Германия го препоръча, но още няма резултати от подобни клинични тестове.

„Не може да се смесват“, каза доц. Околийски. „Защото няма клинични доказателства, че това ще бъде ефективно, че човек ще бъде предпазен по същия начин“.

Относно думите на здравния министър Костадин Ангелов, че интересът към AZ е все по-малък и че се поставят „символични количества“, представителят на СЗО за България каза: „Интересът на хората се формира и от общественото мнение, и от мнението на властимащите. Не трябва да се спират ваксини.“

В понеделник Ангелов каза, че ако няма интерес към препаратите на AstraZeneca, те ще бъдат изтеглени и ще се съхраняват в „БулБио“ и РЗИ-тата.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции