<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88639" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново спад н...

До октомври може да бъде разрешена употребата на поне 3 лекарства срещу Covid-19

07 Май 2021
0 313

До октомври Европейската комисия очаква в ЕС да бъде разрешена употребата на поне три лекарства срещу Covid-19, предава bTV.

До края на годината е възможно броят на тези лекарства да достигне пет, се посочва в съобщение на ЕК. Също до края на годината ще започне и оценка на допълнителни седем лекарства срещу новата болест.

Доц. Кунчев: До месец-два ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус (видео)

Комисията ще изготви списък на 10 възможни лечения и до юни ще определи петте най-обещаващи.

ЕК е готова да осигури 90 милиона евро за проучвания и изпитания на лекарствата, и 40 милиона евро за тяхното производство. Комисията изразява очакване за по-добро съгласуване на изследванията в търсенето на нови лечения на Covid-19.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че комисията преговаря за сключването на три предварителни споразумения за доставка на новите лекарства. По нейните думи държавите от ЕС провявяват интерес към съвместна обществена поръчка за доставките. Те отбеляза, че Европейската агенция по лекарствата оценява 57 лекарства против новото заболяване.

Кириакидис посочи, че 30 на сто от пълнолетните европейци вече са получили първа доза ваксина против Covid-19, а 12 на сто са изцяло имунизирани. Тя изрази очакване държавите извън ЕС, които произвеждат ваксини, да изнасят част от количествата и да не затрудняват веригите за доставки.

Говорител на ЕК вчера отговори уклончиво на въпроси дали ЕС подкрепя предложението на САЩ за отпадане на патентите за ваксините срещу коронавируса. Той прикани журналистите сами да решат дали да цитират председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с изявленията ѝ преди дни, че ЕС не е привърженик на този подход, и от вчера, че може да се помисли по предложението на Вашингтон. По неговите думи властите в САЩ са предупредили ЕС, че ще предложат отпадане на патентите.

Говорителят заяви, че въпросът е спорен и може да бъде само част от действията за постигане на целта за ваксиниране на всички хора по света. Той съобщи, че ЕС е решил да удължи до юли ограниченията за износ на ваксини.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции